latinica  ћирилица
05/03/2021 |  22:27 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Епископ Атанасије био је савјест наше цркве

Блаженопочивши умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије био је познат свим Божијим црквама на планети као велики теолог, а његове заслуге су огромне на пољу писмености, богословских дјела и остварења, рекао је епископ будимљанско-никшићи Јоаникије.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- Немамо ми више теолога таквог великог знања, који су уронили у светоотачко предање, даће Бог да их буде. После Светог владике Николаја имали смо владику Амфилохија и владику Атанасија - рекао је епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.

Владика Јоаникије рекао је да је владика Атанасија, чији је ученик био, представљао савјест Српске православне цркве, а да је његова ријеч погађала истину и да је његово упокојење велики губитак.

Према његовим ријечима, владика Атанасије је понос Цркве и српског богословља, чија је мисао била свијетла, хитра, блистава, проницљива, оштра, као и његова ријеч.

- Можемо слободно рећи да се такви људи рађају, можда, једном у вијеку - рекао је владика Јоаникије у бесједи у манастиру Ђурђеви Ступови гдје је поводом упокојења епископа Атанасија служена Света заупокојена архијерејска литургија, а потом и помен.

Он је указао и на оштрину коју је имао умировљени епископ, али је нагласио да је то била његова спољашњост, док је срца било саосјећајно, склон често сузама, веома благ.

Владика Јоаникије је рекао да о ширини духа владике Атанасија говори и то колико је љубио свој српски народ, ишао стопама његових страдања још од младих дана.

- Први апел о Косову и Метохији властима Србије и ондашње несрећне Југославије, која није хтјела да обрати пажњу на Косово, писао је владика Атанасије, а подржало га је у почетку тридесетак свештеника. Касније, његова књига `Од Косова до Јадовна`, у којој су побројана мјеста српског страдања, коју је проширивао, па књига о Јасеновцу, па његови непрестани одласци на Косово - подсјетио је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да није било ниједног Србина који боље зна Косово и Метохију, светиње, топониме, географију, ријеке, предања и памћење косовских Срба.

Владика Јоаникије је указао и на то да је владика Атанасије био ослонац народу у Херцеговини када је Херцеговина страдала од усташа и муслимана у посљедњем рату.

- Ишао је голорук на фронт да храбри војнике; његова улога је огромна, јер није било ни међу генералима и официрима човјека који може да улије дух храбрости народу у Херцеговини, као што је Атанасије - рекао је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да се у том времену његов учитељ жртвовао да помогне народу, сиротињи, сирочадима.

- Као што је раније његов духовни отац, кога је много волио и око чијих дјела је највише учинио да се штампају, отац Јустин био савјест Српске цркве у комунистичко вријеме, тако је у ово наше вријеме, које је било веома тешко и сложено, епископ Атанасије био савјест Цркве и народа. Његова ријеч је погађала истину, а истина често боли - истакао је владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је рекао да је епископ Атанасије, када је у Црној Гори било потешкоћа са властима, дао велику подршку свештенству Српске православне цркве и народу, митрополиту Амфилохију и епископима у Црној Гори у одбрани светиња.

Епископ Атанасије, нагласио је Јоаникије, познавао је карактер српског народа, којег није идеализовао, већ га је веома често критиковао, али га је волио од свега срца.

Владика Јоаникије каже да је упокојење епископа Атанасија велики губитак, али и велики добитак на Небу, саопштено је из Епархије будимљанско-никшићке.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије преминуо је синоћ у требињској болници, а биће сахрањен сутра на гробљу манастира Тврдош.