latinica  ћирилица
06/03/2021 |  12:58 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Владика Максим: Епископ Атанасије спојио хришћанску свијест са епском

Његово преосвештенство епископ западноамерички Максим рекао је да Херцеговина и цијела Црква тугују за блаженопочившим епископом Атанасијем, али се и радују, јер је његово присуство било благодат за све.
Требиње - опијело епископу захумско-херцеговачком и приморском Атанасију - Фото: СРНА
Требиње - опијело епископу захумско-херцеговачком и приморском АтанасијуФото: СРНА

- Владика Атанасије нас је све учио како да живимо и одлазећи није оставио празнину нити било какву сјенку, већ само свјетлост и здравље - рекао је владика Максим у бесједи испред Саборног храма у Требињу, гдје је служено опијело и заупокојена литургија за умировљеног епископа Атанасија у присуству мноштва вјерника.

Називајући владику Атанасија "незаборавним архијерејем и херцеговачким старцем", епископ Максим је рекао да је владика Атанасије живот посветио литургији.

Владика Максим је подсјетио да је владика Атанасије живио онако како је говорио.

Епископ Максим је истакао да је владика Атанасије био човјек задивљујуће радне енергије који је спојио хришћанску свијест са оном епском.

- Ово што видимо данас, пуноћу народа, у литургији сабраног крај ковчега херцеговачког старца, не може да нас не подсјећа на његову дјелатност од 1992. године у овој страдалној, али славној светосавској епархији - рекао је владика Максим, истакавши да су "ту и дјеца да испрате највеће дијете међу њима".

Он је, говорећи о јединственоој личности владике Атанасија и упокојеног митрополита црногорско-приморског Амфилохија, рекао да су то била двојица дивова.

Епископ Максим је указао да је владика Атанасије живио живот у Христу ради ближњега, подсјетивши да је међу првим српским свештеницима служио опијела жртвама разних терора, нацистичких и комунистичких на многим мјестима и заложио се да се те жртве достојно сахране и памте.

Он је подсјетио да је владика Атанасије по БиХ, Славонији, Косову и Метохији обилазио порушене храмове, а у Европи, Америци, Аустралији охрабривао сународнике.

- Током 60 година свештенослужења Атанасије је показао да је стварно био Христолики свештеник - рекао је владика Максим, истакавши да се "данас радује небо јер у своје наручје Господ очекује свог вјерног служитеља“.

Захваливши се Атанасију за све што је учинио, владика Максим је рекао да ће његове молитве вјечно да штите народ и да ће његово присуство у Тврдошу да служи као извор освећења, снаге и наде за све и за оне који ће долазити да изразе поштовања према епископу Атанасију "који је Херцеговину обновио и својом мудрошћу напасао".

Умировљени епископ Атанасије биће сахрањен данас у параклису Васкрсења Господњег у гробљу манастира Тврдош.