latinica  ћирилица
06/03/2021 |  14:25 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Епископ Димитрије: Владика Атанасије био је епохална личност

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки Димитрије рекао је да је блаженопочивши владика Атанасије био епохална и пророчка личност и човјек великог, лављег, храброг и чистог срца.
Епископ Димитрије (фото:eparhija-zahumskohercegovacka) -
Епископ Димитрије (фото:eparhija-zahumskohercegovacka)

- Сви треба да захвалимо Богу што смо имали таквог пастира у Херцеговини - рекао је владика Димитрије у бесједи у испред Саборног храма у Требињу, гдје је са многобројним владикама и свештеницима и у присуству мноштва вјерника, за епископа Атанасија служено опијело и Света заупокојене литургија.

Епископ Димитрије је нагласио да је владика Атанасије око себе "окупљао људе који би убрзо заличили на њега, као што су епископ диселдорфски и све Њемачке Григорије, западноамерички Максим и остала тврдошка сабраћа која поштује и воли свог заједничког духовног оца и учитеља владику Атанасија".

Он је захвалио свима који су дошли да данас испрате владику Атанасија, као и многобројним људима који нису могли доћи, а који су га вољели.

Владика Димитрије је захвалио и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, што ће данас присуствовати сахрани умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија у манастиру Тврдош, као и бројним владикама, свештеницима, монасима, монахињама, народу и медицинском особљу које је годинама бринуло о здрављу владике Атанасија.