latinica  ћирилица
09/03/2021 |  07:35 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Шансе за суживот срозане на најнижи ниво

Најновија апелација делегата СДА у Вијећу народа Републике Српске којом од Уставног суда БиХ траже да неуставним прогласи Закон о шумама Републике Српске још је један у низу упорних удара на Српску и њену имовину, оцијенила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је то удар и на саме темеље дејтонске БиХ с којом се они никад нису саживјели јер је њихова визија БиХ она у којој један доминира над другим.

- Овом апелацијом не оспорава се само конкретан закон већ и сам Устав БиХ у којем не постоји ниједна одредба која би БиХ признала право власништва и газдовања шумом и шумским земљиштем - рекла је Цвијановић за Глас Српске.

Она је навела да је јасно да они то раде рачунајући на свесрдну подршку Уставног суда БиХ, страних судија, ОХР-а и значајног дијела међународног фактора с намјером развлашћивања Републике Српске и прављења унитарне државе.

Према њеним ријечима, све је то одавно постало дегутантно, а шансе за нормалан живот срозало на најнижи ниво.

- Ово је поновљени образац злоупотребе виталног националног интереса и самог Вијећа народа Републике Српске од стране бошњачких делегата, јер се и једно и друго користи за остварење политичких циљева, због чега се поставља питање и сврхе самог постојања ове наметнуте институције - рекла је Цвијановић.

Подношењем ове апелације, додала је, СДА још једном доказује да је свјетски шампион у продуковању политичких криза и да их у томе не може зауставити ни тренутна епидемиолошка ситуација, ни чињеница да људи свакодневно умиру од опаке болести, али ни то што је ФБиХ на европском и свјетском зачељу по броју набављених вакцина против вируса корона.

Цвијановић сматра да ово сигурно није ни први ни посљедњи атак на Српску из политичког Сарајева.

- Али, неће изостати ни одговор институција Српске у настојању да се не дозволи развлашћивање и одузимање њених Уставом загарантованих наделжности - закључила је Цвијановић.

Седморица делегата СДА у Вијећу народа Републике Српске поднијела су Уставном суду БиХ апелацију којом траже, не само да се Закон о шумама Републике Српске прогласи неуставним, већ и да Суд донесе привремену мјеру и забрани примјену закона до доношења коначне одлуке.