latinica  ћирилица
09/03/2021 |  08:23 | Аутор: РТРС

Током протеста у Мексико Ситију повријеђено преко 80 људи (ВИДЕО)

Најмање 62 полицajца и 19 цивила повријеђено је током протеста поводом Међународног дана жена у Мексико Ситију, саопштила је служба безбједности Мексико Ситија, након што је више хиљада жена протестовало због насиља широм земље.

Феминистичке групе изашле су на улице Мексика захтијевајући се да се прекину убиства и злостављање жена у држави у којој сваки дан настрада у просјеку 10 жена.

Демонстранти су носили слике убијених жена уз натпис "Мексико убица жена" и "Нису ме убили, али живим у страху".

У Мексико Ситију демонстранти су марширали према Националној палати, сједишту федералне извршне власти, која је раније ограђена и блокирана, као и око 30 историјских споменика широм главног града.

Предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор оправдао је ограду рекавши да се тиме жели избјећи насиље, док су феминистичке групе то описале као "зид срама".

Група активиста срушила је дијелове ограде, а полиција је употријебила сузавац против демонстраната, наводи ДПА.

Више од 2.000 ненаоружаних полицајаца жена распоређено је током протеста.

"Постоји много начина да мирно протестујете, укључујући да користите ваш глас, па чак и да вријеђате, али немојте бацати бомбе, користити чекиће и палити ствари", рекао је предсједник.

Осим повријеђених 19 лица, приведена су четири фоторепортера у метроу у Мексико Ситију када их је полиција оборила на под и ставила им лисице. Ради се о женама, а једна од њих је то објавила на Твитеру.

Министарство безбједности саопштило је да је полицајац који је дао наредбу за хапшење жена суспендован, као и сви полицајци који су виђени на видео снимку који циркулише на друштвеним мрежама.

Више од 3.700 жена убијено је у Мексику прошле године, укључујући око 967 случајева који се односе на насиље везано за пол или фемицид. Током пандемије регистрован је повећан број случајева породичног насиља.