latinica  ћирилица
09/03/2021 |  11:20 ⇒ 11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Фајзер премјешта дио производње из Белгије у Румунију?

Америчка фармацеутска фирма Фајзер објавила је да намјерава да премјести дио својих производних погона из Белгије у Румунију гдје је цијена радне снаге нижа, пише италијански лист Ил фато Котидијано.

Лист наводи да ће због тога 38 од 238 запослених остати без посла.

- То је још један шамар милионима грађана Европске Уније који траже социјалну правду, а не пословно лукавство - изјавила је европарламентарац члан Покрета пет звјездица Данијела Рондинели.

На одлуку америчке компаније да премјести производњу гдје рад кошта мање, а самим тиме повећава се профит, реаговали су и белгијски синдикати.

- То је незапамћена срамота. Захваљујући европским фондовима за проналазак анти-ковид вакцине Фајзер је прошле године зарадио 3,3 милијарде евра, а најављује да ће ове године профит бити око 15 милијарди. Запослени у Фајзеру су посљедњих мјесеци радили у дуплим смјенама да би произвели тражене анти-ковид вакцине. Након свега откази, то је ударац у стомак радницима - изјавио је генерални секретар белгијског синдиката АЦВ Барт Декулиер.

Америчка фирма Фајзер развила је анти-ковид вакцину заједно са немачком фирмом Бионтек.

Брзи развој лијека био је могућ захваљујући великим улагањима у истраживање, око 2,5 милијарди евра, а само од ЕУ добили су 400 милиона евра у раној фази истраживања.