latinica  ћирилица
09/03/2021 |  11:34 ⇒ 11:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Цапак о садржају ковид пасоша

Директор Хрватског завода за јавно здравље и члан Националнног штаба, Крунослав Цапак, открио је како ће изгледати потврда о вакцинацији, односно ковид-пасош на нивоу Европске уније.

Потврда ће, рекао је Цапак за загребачки Јутарњи лист, осим имена и презимена вакцинисане особе, имати назив државе из које долази, назив вакцине коју је примио, датум вакцинисања, серијски број вакцине и бар код за очитавање података.

Појаснио је да је све још увек на нивоу договора држава чланица ЕУ, а засад је постигнут оговор о самом садржају сертификата.

- С обзиром на то да се иде на смарт рјешење требаће до три мјесеца да то профункционише - рекао је Цапак.

Додао је да се на нивоу ЕУ још увијек разговара хоће ли грађани који су се вакцинисали добити смарт картице или ће имати само код за очитавање података на мобилном телефону.

Ипак, за почетак кориштења потврда о вакцинацији могло би да прође и више од три мјесеца, што зависи од тога хоће ли тада вакцина бити доступнија много већем броју људи у ЕУ него што је то сада случај.

- Засад ниједна земља ЕУ није донијела одлуку о преласку границе на осову вакцинације. Постоје билатерални договори, тако и ми имамо неке билатералне разговоре да међусобно признамо потврде. Дефиниран је изглед потврде, али засад се користе само у медицинске сврхе, а не у сврху преласку границе - рекао је Цапак на јучерашњој конференцији за новинаре.