latinica  ћирилица
09/03/2021 |  12:46 ⇒ 12:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија најављује истрагу о насиљу над Абориџинима

Аустралијска држава Викторија најавила је истрагу о утицају колонизације на домородачке Абориџине, прву такве врсте на националном нивоу, преноси Би-Би-Си.
Абориџини (Фото: www.goveonline.com.au) -
Абориџини (Фото: www.goveonline.com.au)

 Би-Би-Си наводи да је Абориџинима у Аустралији одузета земља након британског насељавања 1788. године и да од тада трпе системске неправде, а да за разлику од неких других држава Комонвелта, Аустралија никада није формално испитивала посљедице својих ранијих политика.

Најављујући истрагу, влада се позвала на неправде из прошлости према Абориџинима које су трајале 233 године и које укључују масакре домородаца од стране бијелих досељеника или одузимање дјеце на основу државних закона из њихових породица која су данас позната као “Украдена генерација“, а представници домородаца поздравили су ову одлуку као прилику да се саопшти истина.

 Би-Би-Си наводи да су локални медији пренијели да ће се истрага, која ће почети касније током године, спроводити под називом “Комисија за правду и истину“ по узору на Нелсона Манделу у Јужној Африци након апартхејда и друге који су се догодиле у Канади и на Новом Зеланду и да ће имати овлашћења краљевске комисије, највишег облика јавне истраге у Аустралији.

Резултати и налази ове комисије очекују се током сљедеће године.