latinica  ћирилица
09/03/2021 |  14:25 | Аутор: СРНА

Предраговић: Прави и праведни разрез пореза на тржишну вриједност сваке некретнине

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове /РУГИПП/ Босиљка Предраговић најавила је данас да би процјена вриједности некретнина требало да почне идуће године.
Босиљка Предраговић - Фото: СРНА
Босиљка ПредраговићФото: СРНА

- У процесу смо да од Свјетске банке тражимо додатни кредит како бисмо свакој некретнини пришли, процијенили је и добили прави и праведни разрез пореза на тржишну вриједност сваке некретнине - рекла је Предраговићева новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Далибором Павловићем.

Она је оцијенила да ниједна држава не смије да дозволи непријављене непокретности, нарочито јединице локалне самоуправе којима припада тај порез и на основу којег пројектују своје буџете и планирају развој.

- Морамо да направимо праведну подјелу, јер толико је људи који не пријављују некретнину, не плаћају порез, а сви који плаћају редовно своје обавезе у ствари финансирају инфраструктурне пројекте града и омогућавају људима који не плаћају обавезе да користе ту инфраструктуру - нагласила је Предраговићева.

Она је подсјетила на пилот-пројекте подржане од шведске Владе у Бањалуци и Лакташима који су показали огроман број непријављених непокретности на бази увида на терену који су обављале комисије састављене од чланова локалних заједница и РУГИПП-а.

- И ево један поражавајући податак, да у Бањалуци на дијелу једне катастарске општине је у Пореској управи пријављено 12.000 непокретности на које са плаћа порез, код нас има 16.000 уписаних на истом том дијелу, а ми смо пописали 26.000, да схватите колика је то разлика нелегалног кориштења - навела је Предраговићева.

Она је истакла да је проблем и неажурност катастра, те појаснила како у земљишној књизи буде уписана ливада, а нема уплањене виле, и будући власник је ослобођен плаћања на пољопривредно земљиште, не плаћа порез.

- Сад радимо и закон гдје ћемо то увести себи као надлежност, настављамо онда са цијелом Републиком Српском, приступамо и снимамо све што имамо и на тај начин ћемо добити тачне податке и видјети тачно колико има пореских обвезника који плаћају и који не плаћају и да ли плаћају онолико колико је стварно стање на терену, а сви знамо колико су неажурне евиденције - додала је Предраговићева.

Приход од пореза на непокретности у буџету града Приједора за прошлу годину планиран је у износу од 2.550.000 КМ, а реализовано за готово милион марака мање /1.554.259,47 КМ/, док је у нацрту буџета за ову годину план прихода по овом основу два милиона марака.