latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:14 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Активности о усаглашавању позиције БиХ о процесу придруживања

Савјет министара донио је на ванредној телефонској сједници низ закључака како би што прије биле покренуте активности на припреми, усаглашавању и усвајању позиције БиХ о процесу стабилизације и придруживања за састанак Савјета за стабилизацију и придруживање ЕУ-БиХ, те утврђивању састава делегације БиХ за овај сусрет.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Из Савјета министара је саопштено да је претходно, на приједлог Министарства иностраних послова у Савјету министара, размотрена и усвојена информација Сталне делегације БиХ у оквиру Савјета за стабилизацију и придруживање у вези са четвртим састанком Савјета за стабилизацију и придруживање.

Као оквирни датум за састанак предложен је 13. април, а формална потврда се очекује у наредном периоду.

Како је најављено из Савјета министара, састанку ће предсједавати високи представник за спољне послове и безбједносну политику и потпредсједник Европске комисије Жозеп Борељ, а делегацију БиХ ће предводити предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Министарство иностраних послова у Савјету министара задужено је да од Сталне делегације БиХ у оквиру Савјета за стабилизацију и придруживање затражи информацију о саставу делегације која ће их пратити на овом састанку.

Савјет министара је задужио Дирекцију за европске интеграције да припреми допринос за израду нацрта позиције БиХ о процесу стабилизације и придруживања за четврти састанак Савјета за стабилизацију и придруживање, из дјелокруга своје надлежности, посебно у својству Секретаријата Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-БиХ.

Министарство иностраних послова задужено је да достави допринос изради нацрта позиције из дјелокруга својих надлежности, посебно које се односе на питања политичког дијалога и односа БиХ и ЕУ, као и на питање регионалне сарадње и на питања из области заједничке спољне и безбједносне политике.

- Остале институције, у складу са својим надлежностима, дужне су да на бази захтјева који ће им упутити Министарство иностраних послова, у својству Секретаријата Сталне делегације БиХ, доставе допринос за израду нацрта позиције за остале тачке оквирног дневног реда које предложи ЕУ у поступку утврђивања приједлога дневног реда - наведено је у саопштењу Савјета министара.

У саопштењу се додаје да ће Дирекција за европске интеграције и остале надлежне институције доставити Министарству иностраних послова доприносе за израду нацрта позиције што је прије могуће, а најкасније седам дана након пријема информације о закључку Савјета министара.

У складу са одлуком о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, Министарство иностраних послова ће нацрт позиције БиХ најкасније седам дана након пријема доприноса доставити Дирекцији за европске интеграције, као и Секретаријату Колегијума за европске интеграције ради добијања става Колегијума.

Потом ће Дирекција за европске интеграције најкасније у року од седам дана обавијестити Министарство иностраних послова о ставу Колегијума за европске интеграције у вези са нацртом позиције.

Задужено је Министарство иностраних послова да достави Савјету министара на разматрање и усвајање нацрт позиције БиХ, укључујући и приједлог састава комплетне делегације БиХ на овом састанку.

Споразумом о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица с једне стране и БиХ с друге стране, основан је Савјет за стабилизацију и придруживање с циљем надзора примјене и спровођења овог споразума и разматрања важних билатералних и међународних питања од обостраног интереса.

Савјет за стабилизацију и придруживање се састоји од чланова Савјета ЕУ и Европске комисије, као и чланова Савјета министара.