latinica  ћирилица
09/03/2021 |  16:54 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Свака трећа жена изложена насилничком понашању

Готово свака трећа жена широм свијета је током свог живота била подвргнута физичком или сексуалном насиљу, те криминалном понашању које је увећано током пандемије, саопштила је Свјетска здравствена организација.
Насиље над женама - Фото: РТРС
Насиље над женамаФото: РТРС

СЗО је од администрација широм свијета затражила да спријече насиље, побољшају услуге за жртве и да се боре против економске неједнакости која често оставља жене и дјевојке у односима испуњеним злостављањем.

Званичници СЗО истичу да би дјечаци у школама требало да уче о потреби обостраног поштовања у односима и сагласности у сексу.

- Насиље против жена је ендемично у свакој земљи и култури, наноси штету милионима жена и њиховим породицама, што је увећано током пандемије . истакао је генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

Према подацима у истраживању, око 31 одсто жена између 15 и 49 година или до 852 милиона жена изложено је физичком или сексуалном насиљу. Истраживањем су обухваћени национални подаци и истраживања од 2000. до 2018. године.

У истраживању се истиче да су супруг или интимни партнер најчешћи починиоци, а да се велики број жртава налази у најсиромашнијим земљама. Праве бројке су вјероватно много веће због непријављивања сексуалног злостављања.

Један од аутора извјештаја Клаудија Гарсија Морено истакла је да су подаци веома шокантни и представљају позив за буђење властима да учине много више у спречавању насиља.

Према њеним ријечима, у појединим регионима више од половине жена се у неком тренутку суочава са насиљем, при чему је поменула Океанију, потсахарску Африку и јужну Азију.

Најнижа стопа насиља је у Европи, до 23 одсто.

СЗО упозорава да насиље почиње у "забрињавајуће младим" годинама.

Моренова је напоменула да свака четврта дјевојчица између 15 и 19 година која је била у односима суочила се са физичким или сексуалним насиљем.