latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:22 | Аутор: СРНА

Мишел одбацује оптужбе о "вакциналном национализму"

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел одбацио је данас оптужбе о "вакциналном национализму" које су изнесене против ЕУ и изјавио да, док Велика Британија и САД имају директне забране на извоз вакцина против ковида 19, Брисел није престао с извозом.

ЕУ се нашла на удару критика због споријег програма вакцинације од Велике Британије и САД и у иностранству, јер чини мање од Кине, Русије или Индије на достави вакцина сиромашнијим земљама.

Прошле седмице, ЕУ је изазвала критике и купаца вакцина у иностранству јер је подржала одлуку Италије да заустави испоруку доза у Аустралију.

Мишел је истакао да без Европе не би било могуће развити и произвести неколико вакцина за мање од годину дана и да је солидарност ЕУ помогла да сиромашније земље добију прве дозе.

Он је критиковао "веома рекламиране" испоруке вакцина из Кине и Русије другим земљама.

- Не смијемо дозволити да нас заварају Кина и Русија, које организују веома ограничене, али добро рекламиране операције испоруке вакцина другима - нагласио је Мишел.

Он каже да су Кина и Русија вакцинисали мањи број својих држављана него ЕУ.

Према његовим ријечима, Европа неће користити вакцине у пропагандне сврхе.

Мишел је стао у одбрану система контроле извоза доза произведених у Европи, уз подсјећање да је Италија прошле седмице блокирала испоруку вакцина Астра Зенеке у Аустралију.

Он је додао да ће ЕУ у наредним мјесецима постати водећи произвођач вакцина и да је најбоље опремљена да брзо прилагоди производњу доза новим сојевима вируса корона.