latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:29 ⇒ 10/03/2021 | 07:12 | Аутор: РТРС

Посебна сједница НСРС о оцјени рада високог представника (ВИДЕО)

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој ће се оцјењивати рад високог представника и примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ, биће одржана сутра од 12.00 часова, одлучио је скупштински Колегијум. На сједници ће се обратити српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, на чији захтјев је сједница и сазвана.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Посебна сједница је потребна и важно је да се разговара о овој теми у вријеме када актуелни високи представник најављује одлазак, а говори се о именовању новог. Дошло је вријеме да, без међународног фактора, домаћи политичари преузму одговорност, поручио је предсједник Парламента Недељко Чубриловић.

- Дужи временски период овдје у Републици Српској је присутно мишљење да високи представник треба да заврши свој мандат и да је већина захтјева који су постављени пред органе БиХ, Републике Српске су извршени према међународној заједници и да међународна заједница треба да охрабри домаће политичаре да преузму одговорност за послове које раде и за оно за шта их грађани бирају - рекао је Чубриловић.

Предлагач посебне сједнице, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, истиче да се одлуке Народне скупштине, која представља Републику Српску, морају уважавати. Додик каже да, ако поново буде наметнута прича о избору високог представника, Република Српска не може да прихвати никога ко није изабран у складу са Анексом 10, а да би тако било, између осталих, морају да питају и Републику Српску.

- А пошто нас не питају, тражићемо од Србије да се јасно изјасни око тога, и од Хрватске и ФБиХ. И сада имате ситуацију -Српска је за укидање ОХР, Србија је за укидање ОХР-а, Хрватска исто. У Федерацији пола политичке структуре је за укидање ОХР-а то су Хрвати, а на нивоу БиХ 2/3 структуре власти је за укидање ОХР-а, то су Срби и Хрвати, само Бошњаци нису - навео је Додик.

Став ПДП-а је да ОХР треба да иде из БиХ али да је посебну сједницу Парламента Српске требало одгодити неколико дана, јер је о крупним питањима потребно јединство свих политичких фактора.

- По мом дубоком увјерењу дужно је и обавезно покушати по сваку цијену постићи јединство свих политичких партија у НСРС - сматра Перица Бундало, шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС.

А да јединства неће бити потврдио је шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић, који сједницу назива политикантском. ДНС сматра да Република Српска и БиХ не могу да функционишу без високог представника, чији задатак је да искоријени политичку корупцију.

- Став СДС-а је да треба водити дипломатску политику, а не сукоб. Прејаке су свјетске и међународне организације да би се ми играли овако - тврди Станић.

Душко Ивић, шеф Клуба посланика ДНС-а, додаје:

- Премали смо ми да можемо ићи против моћне међународне заједнице.

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић сматра да је срамна оцјена опозиције да је "политиканство" сазивање посебне сједнице на којој се бране уставна овлашћења Српске. Сматра да Парламент треба да пошаље јасну поруку да ОХР мора бити коначно затворен, а високи представник да оде из БиХ.

Одговарајући на замјерке опозиције да нису добили скупштински материјал од предлагача сједнице и да није било консултација свих партија, предсједник Парламента је поручио да то није тачно и да су материјале сви добили након одржаног Колегијума.