latinica  ћирилица
09/03/2021 |  23:50 ⇒ 10/03/2021 | 00:05 | Аутор: Б92

Порто избацио Јувентус; Борусија кроз трилер до четвртфинала

Фудбалери Порта и Борусије Дортмунда, први су четвртфиналисти Лиге шампиона.
Фудбалска Лига шампиона (фото: twitter.com/clubbrugge) -
Фудбалска Лига шампиона (фото: twitter.com/clubbrugge)

Трофеј Лиге шампиона остаће и ове сезоне недосањан сан за Јувентус.

У реваншу у Торину играли су се продужеци, а резултат је био 3:2 за Јувентус, па је са укупних 4:4 уз гол више у гостима врло дисциплиновани португалски тим прошао у четвртфинале.

Јувентус је и ове вечери, упркос томе што је играо са играчем више од 54. минуту био врло смушен, успорен, без енергије и креације и то је платио најболнијим поразом у сезони.

Шта је разлог томе, остаје на челницима "старе даме" да процијене, а многи прстом упиру у некадашњег фудбалског "Моцарта", али још увијек врло младог стручњака, Андреу Пирла.

Јувентус је одиграо катастрофално прво полувријеме, иако га је отворио стопостотном шансом Алвара Морате, када је Марћесин волшебно одбранио.

Порто је био много конкретнији, офанзивније оријентисан и то му се исплатило у 19. минуту. Заправо, Мехди Демирал је поклонио пенал стартом над Таремијем, а сигуран са 11 метара био је Серђо Оливеира.

И упркос вођству, Порто није одустајао од пријетњи Војчеху Шчешњем, а Јувентус је био врло смушен, успорен и без креације. То се промијенило у наставку, јер је већ у 49. минуту Федерико Кијеза постигао веома лијеп гол за изједначење. Кристијано Роналдо је избјегао офсајд и лијепо одложио до Кијезе који је погодио даљи угао.

Само пет минута касније нови "бајпас" Јувентусу дао је Мехди Тареми који је направио невјероватну глупост шутнувши лопту послије судијског звиждука. Бјорн Кујперс није имао избора и морао је да га искључи.

Тај потез је усмјерио меч у потпуно другом правцу од дотадашњег курса, јер је Јуве у 63. минуту потпуно преокренуо.

Хуан Квадрадо је центрирао са десне стране, а то је у 14. асистенцију Колумбијца ове сезоне претворио, поново, Кијеза.

Рушио се Порто, али га Јувентус није срушио. Била су довољна два-три опасна напада гостију да упали лампицу за опрезност "старе даме" и да се "ручна повуче".

У надокнади времена поништен је гол Алвару Морати због малог офсајда, а потом је Квадрадо погодио пречку фантастичним ударцем лијевом ногом са преко 20 метара.

У продужецима врло нервозна игра и једних и других, вјероватно усљед физичке истрошености и практично није виђено ништа. Све до 115. минута.

Тада је Серђо Оливеира извео слободан ударац са преко 20 метара, лопту послао кроз ноге Кристијана Роналда и савладао Шчешњег за ерупцију одушевљења гостију.

Међутим, само минут и по касније је Јувентус одговорио. Послије корнера са десне стране је Рабио скочио и погодио за 3:2.

Кренула је опсада гола, права драма, чак и на силу су покушавали Италијани, али није било времена и Порто је у четвртфиналу!

Севиља без четвртфинала

Фудбалери Борусије из Дортмунда пласирали су се у четвртфинале Лиге шампиона кроз трилер.

Норвешка гол машина била је неухватљива у 35. минуту послике асистенције Марка Ројса, а потом и у 54. из пенала, досуђеног путем ВАР-а.

Али се Андалужани нису предавали, успјели су да избјегну пораз, а мало је фалило и да одведу меч у продужетке.

Прво је, такође са "бијеле тачке", смањио Јусеф Ен Несирија 20 минута пре краја, а онда и у 95. унио драму.

Ипак, није било времена за преокрет Севиље...

Оно што је најупечатљивији утисак је да је Халанд исписао историју као играч који је најбрже дошао до 20. гола у Лиги шампиона, послије само 14 утакмица (рекордер био Хари Кејн са 24 меча).

Али мало је недостајало да му сву славу покупи турски судија Џунејт Чакир, благо речено, чудним одлукама...

Прво је несхватљиво поништио гол Халанду, између његова два, због фаула у нападу, а онда као да је покушао да се "опере" и досудио је нови и то бизаран.

Лопта је била далеко од Халанда, али је Чакир уз помоћ из ВАР собе процијенио да је боље да одсвира.

Норвежанин је промашио, али је послије пет минута добио нову прилику да се искупи јер је голман Боно излетио са линије...

Други пут није погријешио и тада се чинило да ће Борусија рутински да ријеши све дилеме, иако је Севиља до тада била чак и бољи ривал.

Међутим, Ен Несири се није предао, али је Севиља ипак морала да призна елиминацију.

Захваљујући Халанду, стријелцу укупно четири гола у двомечу.