latinica  ћирилица
13/03/2021 |  08:09 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска има план уколико Инцко почне смјењивати званичнике(ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска има план уколико високи представник за БиХ Валентин Инцко почне користити бонска овлаштења и почне смјењивати званичнике Републике Српске, те поручила да Српска неће да трпи било какво насиље, малтретирање и вријеђање од било кога.

- Република Српска има своје изграђене институције, које имају потпуни легитимитет и демократски изабране представнике, који представљају вољу народа, раде свој посао и доносе своје одлуке. Све одлуке које оне доносе су легитимне зато што су институције легитимне и нећемо да трпимо било какво насиље, малтретирање и вријеђање од било кога, па тако ни од високог представника - поручила је предсједница Српске.

Цвијановић је рекла за ЕуроБлиц да не види зашто би један Инцко или било који други високи представник прибјегавао ретроградним механизмима кажњавања или санкционисања јер нигдје не пише да може да ради тако нешто у свом мандату.

Она је рекла да су сви процеси у којима Република Српска учествује добровољне природе, истичући да нико не може да санкционише њене институције за нешто што хоће или неће да учине.

- Република Српска показује организованост и озбиљност у односу на ФБиХ , али и неке земље у окружењу. Ми знамо шта је наш посао и шта је улога институција. Не може један високи представник да уклања људе који су демократски изабрани од грађана. Он може да помаже, координише и нуди своје добре услуге, а не да служи ту као нека пријетња. То је вријеме превазиђено - истакла је Цвијановић.

Коментаришући ултиматум који је високи представник у БиХ Валентин Инцко дао Народној скупштини Републике Српске, тражећи да се укину повеље које су прије пет година додијељене Биљани Плавшић, Радовану Караџићу и Момчилу Крајишнику, Цвијановићева сматра једном великом манипулацијом.

- И оно што се дешавало раније и ова чињеница да Инцко сада извлачи један такав захтјев. У суштини, високи представник овдје и функционише на начин да политички Бошњаци дижу политичку температуру, а онда он излази у сусрет њиховим политичким жељама, реагује и поставља одређене захтјеве. Народна скупштина је донијела одређене закључке, додијелила одликовања и ту је стављена тачка на ту причу - каже Цвијановић.

Према њеним ријечима, очито је да је високи представник сада покренуо ту причу јер му је то потребно за неке друге ствари, што је и раније била пракса ОХР-а.

- Приликом свог одласка или непосредно пред одлазак донесу одређене ригорозне мјере, а онда побјегну главом без обзира. Послије дође неко нови и позива се на то да су мјере које је донио његов претходник нека нова реалност. Трауматично је за БиХ, гледајући глобално, да уопште има високог представника поготово са оваквим изјавама које даје садашњи. Имате високог представника који даје себи за право да напада колективитет и да изговара ону престрашну реченицу "да је Република Српска терет српском народу". Високи представник руши односе унутар БиХ, али исто су чинили и његови претходници - нагласила је Цвијановић.

Коментаришући изјаву министра иностраних послова Њемачке Хајка Маса да није проблем Кристијану Шмиту, који је кандидат за новог високог представника, већ у томе да ли БиХ треба човјек на тој позицији, Цвијановићева је рекла да ни Република Српска не мисли да је проблем у Шмиту, већ у томе да се високи представници именују мимо процедуре која је прописана и предвиђена.

- Мислимо да је врло проблематично то што високи представници излазе из свог мандата. Нама високи представник као нека дејтонска категорија вјероватно никада не би сметао да је имао ту врсту легитимитета, да није узурпирао овлаштења која нема, ослањао се на ПИК који нигдје није предвиђен међународним правом и да се држао стриктно онога што је била добра услуга БиХ. Они су радили неке лоше услуге БиХ. ОХР је више сметња и претња него што је добра услуга или корист за БиХ - наводи Цвијановић.

Цвијановић истиче, да нема мјеста високом представнику ако БиХ жели бити модерна земља која жели у ЕУ, те да има суверенитет и хоће да управља процесима.

Повезане вијести:

Ситуација стабилна, успјешно одбијени напади на Српску

Цвијановић: СДС је умртвљена странка