latinica  ћирилица
24/03/2021 |  08:02 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Требиње: Више првачића него у претходних 10 година (ВИДЕО)

У три требињске основне школе завршена је најава уписа првачића. У први разред кренуће 275 малишана, што је више него претходних година. За будуће ђаке предстоје тестирања и припреме за полазак у школу. У условима пандемије све је изазовније и компликованије, посебно јер нема предшколских програма за припрему за полазак у школу.
Првачићи у Требињу - Фото: РТРС
Првачићи у ТребињуФото: РТРС

Добре вијести из требињских основних школа. Првачића ће ове године бити више него што су су уписивали неколико претходних, а у ОШ "Вук Караџић", уписаће пет одјељења што се није догодило претходних десет година.

- За сада се уписало 106 првачића, за 28 осам више него претходне године, то је пет одјељења и није било толико у последњих десет година. Имамо повјерење родитеља, одговорно послујемо и радимо и у пандемији, нема ширење вируса, спорадичне појаве заразе ковидом - каже Александар Вукановић, директор ОШ "Вук Караџић".

 

У најбројнијој основној школи Јован Јовановић Змај, број уписаних првачића је на прошлогодишњем нивоу. Још нису размотрени сви захтјеви родитеља за упис оних малишана који не припадају том уписном подручју, па у управи не могу тврдити хоће ли бити  четири или пет одјељења првака.

Након уписа малишанима предстоји тестирање и оцјена спремности за полазак у први разред, али и ново раздобље живота.

- Тесатирање првачића, индивидуално је, посебно сада у апндемији, сваки родитељ и дјете имајау термин, 20-ак минута и то је то, угодан разговор. Биће изазовније ове године, јер није било предшколског васпитања већи изазов за све - наглашава Ивана Тасовац, педагог у ОШ "Јован Јовановић Змај". 

У трећој основној школи "Свети Василије Острошки" вјероватно ће бити 4 одјељења првачића, са могућношћу формирања петог. Наставници, родитељи, али и малишани се надају да ће од септембра у школске клупе, да се уче, заједништву, словима, математици, и да неће бити онлајн наставе.