latinica  ћирилица
02/04/2021 |  15:28 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

УКЦ: Уручени сертификати љекарима оспособљеним за лијечење критично обољелих (ВИДЕО)

У Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци данас су уручени сертификати љекарима који су успјешно похађали тренинг-курс "Основи лијечења критично обољелих", који су прошла 32 љекара из УКЦ-а, те општих болница Добој, Бијељина, Зворник и Фоча.
УКЦ Републике Српске - Фото: РТРС
УКЦ Републике СрпскеФото: РТРС

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је новинарима у Бањалуци да су, осим едукације љекара у вези са пандемијом вируса корона, у УКЦ-у пратили сва сазнања у свијету о томе.

Он је навео да су заједно са еминентиним стручњацима из САД кренули у едукацију здравствених радника из свих здравствених установа у Српској и сертификате ће добити, нагласио је Ђајић, сада већ свјетски стручњаци у болницама широм Српске.

Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђа Ковачевић подсјетио је да је, захваљујући менаџменту и визионарству генералног директора УКЦ-а, још у јулу прошле године окупљена екипа професора са Медицинског факултета у Бањалуци.

Ковачевић је додао да је генерални директор дао задатак да буде спроведена едукација медицинских радника, прије свега љекара, те медицинских сестара с циљем да се одговори на други талас пандемије вируса корона, који је дошао на јесен.

-Заједничким снагама, од самог менаџмента УКЦ-а, па до сваког љекара који ради у нашој болници тај задатак смо схватили врло озбиљно јер, без едукације, преноса знања, без трансфера оних вјештина које знамо, нема лијечења опште популације у Српској - рекао је Ковачевић.

Специјализант завршне године специјализације из пулмологије из Опште болнице Добој Миленка Бандић Миловац рекла је да су на курсу стекли знања и вјештине у вези са збрињавање критично угроженог пацијента.

- Све је то омогућило да се у нашој матичној установи оснује јединица интензивног лијечења за ковид позитивне пацијенте која броји 14 кревета и која је до сада успјела да збрине све пацијенте који су били витално угрожени и на тај начин растерети УКЦ - рекла је она.

Она је истакла да су у посљедње вријеме болнички капацитети препуњени, због чега је позвала све грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и приступе вакцинацији.

Сертификати су додијељени љекарима који су успјешно похађали тренинг-курс "Основи лијечења критично обољелих" /Фундаменталс оф Цритицал Царе Суппорт цоурсе/.

Курс је покренуло још 1994. године године Америчко удружење интензивиста с циљем да оспособи медицинске професионалце за основе лијечења критично обољелих пацијената.

Курс је трајао од септембра прошле године до марта ове године, а прошла су га укупно 32 љекара из УКЦ-а Републике Српске, те општих болница Добој, Бијељина, Зворник и Фоча.

Предавачи су били угледни професори са Клинике "Мејо", а Америчко удружење интензивиста обезбиједило је грант од 100.000 долара, укључујући онлајн програм и уџбенике, те именовало начелника Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ-а Пеђу Ковачевића да води курс за простор Републике Српске.