latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:21 | Аутор: СРНА

Кризни штаб предлаже ублажавање мјера

Кризни штаб за борбу против вируса корона предложиће Влади Србије да угоститељски објекти са баштама почну да раде од понедјељка, а да рад свих осталих буде продужен до 22.00 часа.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је новинарима послије сједнице Кризног штаба да ће угоститељски објекти, ако се ситуација не погорша, моћи да примају госте искључиво у баштама, али не и у унутрашњости објекта.

Како је најавио, услови за рад угоститељских објеката биће тачно дефинисани током викенда и објелодањени најкасније у недјељу, а да ће све зависити од бројки током викенда.

Гојковић је рекао да ће током викенда или почетком седмице бити одлучено да ли ће тржни центри поново бити отворени.

Он је нагласио да ће нове мјере бити примијењене ако не буде наглих скокова у броју заражених.

- Анализирали смо укупну епидемиолошку ситуацију у Србији, која је у овом тренутку и даље ванредна. Са повећаним бројем вакцинисаних и мјерама које дају резултате видимо како се ситуација постепено побољшава - рекао је Гојковић.

Настава у школама до даљег остаје онлајн, јер, како каже Гојковић, нема услова да се ђаци врате уобичајеним школским активностима.

Он је указао да није добро што и даље има велики број тешко болесних људи у болницама и да је здравствени систем оптерећен и поручио да је вакцинација кључ борбе за повратак у нормалан живот.

- Најважије у овој борби је да имамо више од 25 одсто пунољетних грађана које је примило вакцину. Имамо праг од милион грађана који су примили обје дозе, што је 18,6 одсто пунољетног грађанства, као и више од 700.000 пунољетних који се могу сматрати потпуно имунизованим јер је прошло више од три недјеље након давања друге дозе вакцине - објаснио је Гојковић.

Он је навео да вечерас у Србију треба да стигне први контингент из "Ковакс" програма - 56.000 доза "астра зенека" вакцине, а да да би у понедјељак требало да стигне још пола милиона доза кинеске "синофарм" вакцине, као и 106.000 "фајзерових" вакцина.