latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:32 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Отварају се тржни центри у Српској, кафићи остају затворени (ВИДЕО)

Дозвољен је рад трговачким центрима и свим привредним субјекатима унутар њих, одлука је Републичког штаба за ванредне ситуације.

Угоститељски објекти остају затворени, а дозвољена је достава и шалтерска продаја.

Мјере су на снази до 12. априла.

Од понедјељка, 5. априла, дозвољен је рад трговачким центрима уз обавезно ангажовање лица који би контролисали поштовање мјера.

Угоститељски објекти унутар трговачких центара, неће радити.

- Њихов рад је и даље ограничен на пружање доставе хране и пића, као и на шалтерску продају робе - рекла је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма Републике Српске и додала да нове мјере Штаба важе до 12. априла.

Број позитивних на вирус корона у марту премашио је број забиљежен у новембру.

Здравствени систем има спреман одговор, рекао је министар здравља и социјалне заштите, Ален Шеранић и додао да ће током наредног викенда у централном блоку УКЦ-а бити обезбијеђено додатних 150 кревета.

У Српску би наредне седмице требало да стигне 60.000 доза руских вакцина Спутњик.

- Добили смо потврду да би у наредној седмици требала доћи два контигента, један мањи од 20 хиљада доза и други, већи контингент - навео је Шеранић.

Израда система за пријаву за вакцинисање требало би да почне сљедеће седмице.

- Оно што је нама приоритет је да та имплементација не може трајати дуже од 7 до 10 дана у смислу прилагођавања и свега осталог, јер први сегмент Инф. Система представља регистрацију особа заинтересованих за вакцинацију. Након тога филтрирање - ко има приоритет, заказивање термина, затим издавање сертификата о вакцинацији - нагласио је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске.

У Српској је у марту вирусом корона заражено више од 10.000 особа.

Од почетка пандемије - 50.000. Петина од укупног броја заражених, само у марту, аларм је да се наложене мјере морају поштовати и да је о ублажавању рано говорити.