latinica  ћирилица
03/04/2021 |  17:42 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Додик: Послије Србије, Српска има најмањи пад БДП-а у региону

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу Срни да показатељи кретања бруто домаћег производа /БДП/ у прошлој години, који још нису комплетни, показују да је пад БДП-а нешто нижи него што је то раније калкулисано.
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић) - Фото: Novosti.rs
Милорад Додик (Вечерње новости/П. Милошевић)Фото: Novosti.rs

- Он износи минус 2,8 одсто што говори да смо, послије Србије, имали најмањи пад у региону. У том погледу, комбинација свих тих мјера заштите од пандемије, као и потреба да се одржи привредна активност, били су фокус нашег одлучивања шта учинити и како радити - нагласио је Додик.

Он очекује да ће Српска ове године, на основу инвестиција које су у плану да се покрену у разним областима, имати много боље економске показатеље, те да ће се БДП вратити на позитивне вриједности, а почеће и санирање посљедица епидемије у економији.

- Вјерујем да ћемо укупну нашу продукцију повећати и досегнути чак до стопе од 3,5 одсто у плусу - рекао је Додик и изразио увјерење да ће се путем даљег проширења и изградње ауто-путева и одређених објеката повећати друштвена продукција у Српској.

- Драго ми је и што могу да најавим да ће ускоро почети припремни радови на изградњи Хидрецентрале Бук Бијела, коју градимо заједно са Србијом, јер је Влада Србије прошле седмице дала сагласност да Електропривреда Србије, заједно са нашом Електропривредом Српске, кроз предузеће које су заједно формирали, отпочне припремне радове на тим електранама - нагласио је Додик.

Он је напоменуо да се ради и на другим активностима, као што је ауто-пут од Раче до Бијељине.

- Боравећи недавно у Турској, учинили смо одрђене помаке у реализацији тог пројекта, јер тамошња компанија, која већ изводи радове од Раче до Кузмина, наставиће да ради сходно ономе што Турска одређује, те бисмо у наредна два мјесеца могли почети изградњу овог ауто-пута - рекао је Додик у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, завршена је и процедура избора извођача радова у вези са изградњом обилазнице око Добоја, чија је вриједност око 170 милиона евра, те ће овог љета бити интензивирани радови на њеној изградњи, односно дијела ауто-пута од ентитетске линије изнад Добоја, па до Јоховца, те споја са ауто-путем Бањалука-Добој.

- Да није било ове пандемије све би то ишло много брже. Свакако да нисмо стали са овим активностима и вјерујемо да се у наредних пет година може спојити ауто-пут од Добоја до Раче, који би био жила куцавица нашег друмског саобраћаја - истакао је Додик.

Он је напоменуо да се инвестиције, с циљем очувања економског живота, мање примјећују у јавности и да је то разумљиво због пандемије и посљедица које оставља по здравље.

- Веома је тешко било у ово вријеме одржавати ефикасан здравствени систем и посебно сам поносан на чињеницу да нисмо имали застоја ил блокада у том сектору. Здравствени радници су веома ангажовани и преморени, али чине све да буду на услузи сваком пацијенту, у шта сам се и сам могао увјерити - рекао је Додик.