latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:53 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Крст - наш живот и дар

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на трећу недјељу Великог поста, која се назива и Крстопоклона, Свету архијерејску литургију у Цркви Светог Марка у Београду.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

Патријарх је у бесједи послије литургије поручио да је човјек нашег доба прогласио себе и своје страсти за једину вриједност, али да само носећи крст у Христу постаје слободан.

У бесједи патријарх је истакао да је смисао поста уздржање у свему што изнутра прља душу, срце и тијело, те да је све то као припрема за оно што треба да краси икону Божију за стицање врлине.

- Свети Оци у посту виде аскезу и подвиг духовни, који има за циљ стицање свести о томе да нам је Бог неопходан. Да, заправо, без Бога не можемо ништа, а у Богу можемо све - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је додао да је то уједно и смисао ове Крстопоклоне недјеље, те да само прочитано Јеванђеље по Марку о томе подробно говори.

- Крстопоклона недјеља нас подсећа на то да Бог даје смисао нашем животу. Да је Бог у Христу откривени Онај који испуњава све наше најдубље унутрашње потребе, потребе за вечношћу, за царством Божијим - навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је подсјетио да човјек који не осјећа ту најдубљу потребу за вјечношћу, гријеши самоме себи и гријеши се о себе.

- Крст је наш живот, крст је дар. И онда када помислимо да можемо носити свој живот без Христа, да можемо носити свој крст, своје невоље, али и своје радости без Христа, онда се и невоља и страдање, али и радост и успјех претварају у бесмисао - истакао је српски патријарх.

Српски патријарх је напоменуо да вријеме у којем живимо не жели крст, те да је зато оптерећено собом, односно човјек нашег доба прогласио је себе за једину вриједност.

- Прогласио је за једину вредност своје изопачене страсти. Прогласио је за једину вриједност гријех. За слободу је прогласио могућност да ради шта хоће, ама баш све што хоће - истакао је патријарх Порфирије.

Али, нагласио је патријарх, једино је слободан онај који је слободан у Христу, који је свој крст узео и положио га на раме Христово, или боље речено, који је крст Христов ставио на своја плећа, пренио је црквени радио "Слово љубве".

Патријарх је рекао да су егоизам, самољубље заправо извор осјећања да је човјек себи најважнији.

- Само у Христу постајемо слободни, осмишљавајући сваки кутак, сваки дамар свога бића или свога живота - рекао је патријарх Порфирије.