latinica  ћирилица
04/04/2021 |  16:04 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Настављени нереди у Белфасту, спаљена три аутомобила

Лојалисти у Сјеверној Ирској украли су и спалили најмање три аутомобила у подручју Њутаунебија, предграђу Белфаста.

Инцидент се догодио синоћ, дан након што су почели нереди у Белфасту и Лондондерију током којих је ухапшено осморо људи и повријеђено 27 полицајаца.

Полицијска управа Сјеверне Ирске позвала је демонстранте да прекину насиље, уз напомену да уништавање сопствених заједница није начин на који треба протестовати.

У Белфасту је у петак, 2. априла, повријеђено најмање 15 полицајаца, након што су нападнути током мањег протеста од око 300 лојалиста у дијелу града Сенди Роу.

Командир полиције Сајмон Волс изјавио је да су полицајци имали опекорине и повреде главе и ногу, усљед напада учесника нереда који су их гађали циглама, металним шипкама, пиротехничким средствима и поклопцима са одвода за канализацију, пренио је "Скај њуз".

Међу ухапшенима су и двојица тинејџера узраста 13 и 14 година.
Унионисти у петак пети дан заредом изазвали нереде у Вотерсајду у Белфасту.

Политички лидери позвали су на смиреност током празничног викенда након побуна.

Тензије међу лојалистима су порасле због протокола за Сјеверну Ирску у оквиру споразума за Брегзит Велике Британије и ЕУ и успостављања границе у Ирском мору.

Први министар Сјеверне Ирске Арлин Фостер такође је позвала младе да "не дозволе да буду увучени у нереде", напоменувши да "насиље неће поправити ствари".

Британски министар за Сјеверну Ирску Брендон Луис изјавио је да су нереди у Белфасту "апсолутно неприхватљиви", да насиље није одговор и да нема мјесто у друштву.