latinica  ћирилица
07/04/2021 |  16:29 ⇒ 22:14 | Аутор: СРНА

Јутарњи мраз може изазвати катастрофалну штету у воћњацима

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упозорава воћаре да мраз прогнозиран за сутра ујутро може да доведе до катастрофалне штете на појединим воћним културама које се налазе у фази почетка цвјетања или пуног цвјетања.
Прољетни снијег (фото: Ружица Мауна Бошњак) -
Прољетни снијег (фото: Ружица Мауна Бошњак)

Из Министарства пољопривреде савјетују воћарима да почну да се припремају за предстојећи мраз, прије свега кондиционирањем биљака препаратима на бази аминокиселина и хормона на бази гиберелина ГА и ГА4+7 /крушка/ и обезбјеђивањем материјала за задимљавање.

У Министарству савјетују да у засадима који немају антифрост системе нити фрост-бустере треба припремити материјал за паљење ватри, наводећи да је боље више малих ватри него мање великих, те да број ватри по једном хектару треба бити најмање 300.

- Уколико се не може обезбиједити довољан број ватри, сконцентрисати се на мању површину. Ватре се могу постављати сваки ред у цик-цак распореду на удаљености од 10 метара или сваки други ред на удаљености пет до шест метара - саопштено је из ресорног министарства.

Прољетни снијег - спасавање воћа (Фото: Ружица Мауна Бошњак)

Из Министарства указују да, уколико се ватре постављају сваки други ред, кроз слободан ред се може возити празан атомизер само са укљученим вентилатором како би се ваздух распиривао лијево и десно, при чему треба обухватити ону површину која омогућава да се кроз исто мјесто прође највише сваких пет минута, док се прскање водом са атомизером у току мраза не препоручује.

У ресорном министарству подсјећају да је Републички хидрометеоролошки завод саопштио да ће сутра ујутро на западу и сјеверозападу Крајине бити умјереног мраза, са минималном температуром ваздуха од минус пет до минус два степена Целзијусова, док ће у брдовитим предјелима и мразиштима, те сјеверним падинама, температура бити локално и нижа.

Потенцијална опасност од мраза могућа је у цијелом сјеверном појасу Републике Српске, израженије на сјеверозападу, западу и југозападу Крајине, те у средњем и горњем току ријеке Дрине.

- Период највеће опасности је вечерашња ноћ, са 7. на 8. април, до јутра 8. априла - упозоравају из Републичког хидрометеоролошког завода.