latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:25 | Аутор: СРНА

Мајкић: Законски приједлог усмјерен против Срба

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбио је Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, који су предложили Денис Бећировић и Златко Милетић, а који је разматран по хитном поступку.

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је овај законски приједлог усмјерен против Срба и да би сваком припаданику српског народа који се жали на пресуду у вези са збивањима у прошлом рату био осуђен на неуспјех.

Мајкићева је додала да највећи ратни злочини почињени над Србима, међу којима су злочини у Рогатици, Фочи, Сијековцу, Сребреници и други, чекају на судски епилог и да се зато Бошњацима жури са измјеном Кривичног закона, јер желе да за себе пригрле улогу жртве.

Она је негирала тврдњу прелагача да је ријеч о међународној обавези БиХ, наводећи да ни друге европске земље попут Велике Британије, Француске и Словачке нису унијеле предложену измјену у своје законодавство.

- Те земље су образложиле да су надлежне институције Европе наложиле увођење у законодавство третирање геноцида и ратног злочина против човјечности као кривичног дјела само у случају да је начин негирања учињен тако да подстиче насиље према одређеној групи - нагласила је Мајкићева.

Образлажући предложени закон, Милетић је оцијенио да је он потребан у вријеме суочавања са "фашистичким и неонацистичким изјавама", те да би омогућио "сатисфакцију за жртве пале у рату".

Милетић је најавио да ће од високог представника тражити да донесе овај закон, док је Бећировић био става да је ријеч о међународној обавези БиХ, која је у интересу свих грађана и народа у БиХ.

Хрватски делегат Марина Пендеш истакла је да овај закон неће омогућити сатисфакцију хрватским мајкама и да су сатисфакција само пресуде за почињене злочине.

Одбијеним измјенама и допунама било је предвиђено да се у Кривични закон угради правна и кривична одговорност лица која негирају или неприхватају пресуде међународних и домаћих судова надлежних за кривична дјела ратног злочина или злочина против човјечности.