latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:53 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Позив за додјелу финансијске подршке

Министарство просвјете и културе Републике Српске позвало је привредне субјекте који имају регистровано сједиште на територији Српске за обављање основне дјелатности под шифром 90.01 - извођачка умјетност, да најкасније до 20. априла поднесу захтјев за остваривање финансијске подршке.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Ријеч је о привредним субјектима обухваћеним уредбом о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона.

Образац захтјева са пописом потребне документације доступан је на сајту Министарства просвјете и културе Републике Српске у секцији "Уредба о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона".

Право на додјелу средстава остварују привредни субјекти који имају регистровано сједиште на територији Српске за обављање основне дјелатности под шифром 90.01 - извођачка умјетност, који нису смањили број радника за више од 15 одсто, поредећи број радника 30. новембра 2020. са 29. фебруаром исте године, који имају финансијски губитак који подразумијева пад промета у периоду октобар-децембар 2020. од најмање 40 одсто и више у односу на исти период 2019.

Такође, потребно је и да су измирили порезе и доприносе на плату по сваком запосленом раднику пријављеном на пуно радно вријеме или предузетнику који није обвезник доприноса на основу радног односа или корисник права на пензију, у складу са прописима којима је уређена област доприноса и пореза на доходак, закључно са 30. септембром 2020.

Влада Српске, на приједлог Управног одбора Компензационог фонда, 1. априла донијела је уредбу о поступку додјеле средстава угоститељима који пружају услугу смјештаја, туристичким агенцијама и извођачима умјетности за санирање финансијског губитка због посљедица пандемије вируса корона, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

У саопштењу је истакнуто да су у њеној припреми и изради учествовали и представници пословне заједнице и удружења привредних субјеката сектора обухваћених овом уредбом, која је објављена је у Службеном гласнику Републике Српске у понедјељак, 5. априла.