latinica  ћирилица
08/04/2021 |  19:20 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Завршени претреси на три локације у Кантону Сарајево

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ управо су завршили акцију у којој су од јутрос вршили претресе на три локације у Кантону Сарајево по наредби Суда и тужилаштва Кантона Сарајево током које је пронашла и привремено одузела одређену документацију и предмете - рекао је Срни портпарол Сипе Лука Миладиновић.

Како Срна сазнаје, претреси су извршени у Федералној управи цивилне заштите, Клиничком центру Универзитета у Сарајеву и фирми "Верлаб", која је извршила верификацију респиратора које је набавила фирма "Сребрена малина".

Према сазнањима Срне, изузета је бројна документација, уговори "Верлаба" и ФУЦЗ-а, који се односе на верификацију уређаја, а изузета је и документација са КЦУС-а.

Кантонално тужилаштво је по службеној дужности формирало предмет који се односи на информације из медија да је група анестезиолога са КЦУС-а упутила писмо менаџменту ове установе, у којем упозоравају на неправилну примјену респиратора и друге проблеме у функционисању ковид одјељења.

Пред Судом БиХ води се процес против федералног премијера Фадила Новалића и троје саоптужених у вези са набавком 100 респиратора вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе федералне Управе цивилне заштите из Кине увезла компанија "Сребрена малина", власништво Фикрета Хоџића.

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора оптужени су и министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић, суспендовани директор федералне Управе цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић.