latinica  ћирилица
08/04/2021 |  22:17 ⇒ 22:17 | Аутор: СРНА

Словенија појачала контролу границе, незаконито прелазе и Хрвати

Словеначка полиција поново је, због повољнијих временских прилика на балканској мигрантској рути, повећања броја миграната и организатора незаконитих прелазака границе, пооштрила контролу спољне шенгенске границе са Хрватском.

Према информацијама словеначког МУП-а, уз редовне граничне патроле, полиција ће приликом конроле користити и специјалне јединице и расположива техничка средства.

Полицији ће у откривању и спречавању илегалних миграција, откривању организатора незаконитих прелазака границе и другог прекограничног криминала, помагати и припадници војске, пише Глас Истре.

У прва три мјесеца ове године словеначка полиција затекла је укупно 1.108 миграната који су илегално прешли спољну шенгенску границу, као и 126 миграната који су покушали избјећи граничну контролу. Међу мигрантима превладавају држављани Авганистана, Бангладеша и Турске.

Због избјегавања контролних тачака за контролу епидемије ковида 19, откривен је и значајан број држављана Хрватске, њих 103 који су незаконито прешли државну границу.

Међу најоптерећенијим полицијским управама, гдје је забиљежен највећи број ухваћених миграната, истичу се полицијске управе Копер /603/, Марибор /254/ и Ново Мјесто /114/.

У досадашњим акцијама појачане контроле границе, уз полицијске службенике из полицијских управа гдје се спроводила контрола учествовали су и и полицајци из специјалне јединице полиције, али и водичи службених паса, ваздухопловна полицијска јединица и оператери дронова.