latinica  ћирилица
09/04/2021 |  08:27 | Аутор: СРНА

Бразил: Вирус корона однио више од 4.200 живота за дан

Бразил је регистровао рекордних 4.249 смртних случајева од ковида 19 у једном дану, док препуним болницама понестаје залиха, а Сенат покреће истрагу о одговору који је предузела администрација предсједника Жаира Болсонара.

Болсонаро од почетка епидемије умањује значај ризика од вируса.

Бразил се приближава црном рекорду који је 20. јануара забиљежен у САД, када је у једном дану од ковида 19 преминуло 4.405 људи.

Јавни зравствени систем је под великим оптерећењем усљед огромног броја пацијената, а истраживање Националног удружења приватних болница показало је да чак и најбогатијим болницама понестаје најважнијих лијекова.

Три од четири приватне болнице саопштиле су да имају залихе за лијечење ковида 19 за наредних седам дана или мање, укључујући кисеоник, анестезију и есенцијалне лијекове за интубирање, наводи се у резултатима истраживања у 88 болница широм Бразила.

Болсонарова администрација у јавним наступима минимизира ризик од несташице лијекова, а десно оријентисани лидер покушава да ублажи страх од вируса и говори против држава и локалних управа које ограничавају кретање грађана.

"Хајде да не плачемо за просутим млијеком. И даље смо у пандемији која се дјелимично користи у политичке сврхе - не да се порази вирус, него да се обори предсједник", рекао је Болсонаро у новом јавном обраћању.

Он је питао "у којој то земљи људи не умиру" и констатовао да се то "нажалост, дешава свуда".

Бразилски Сенат планира да оснује комисију сљедеће седмице која ће истражити владин одговор на пандемију, рекао је предсједник Сената Родриго Пачеко.