latinica  ћирилица
09/04/2021 |  16:35 ⇒ 16:35 | Аутор: Б92

Амазон купује пропале тржне центре

Компанија Амазон, која је и сама утицала на пропадање тржних центара у Сједињеним Државама, откупила је у посљедњих неколико мјесеци низ тржних центра и претворила их у дистрибутивне центре за своје растуће царство интернет трговине.

Како је објавио Ен-Би-Си, прошлог мјесеца малопродајни гигант са сједиштем у Сијетлу добио је одобрење за претварање тржног центра у Батон Ружу у Луизијани у дистрибутивни центар површине 3,4 милиона квадратних метара.

Истог мјесеца, Амазон је добио одобрење да тржни центар у Ноксвилу у Тенесију претвори у дистрибутивни, површине 220.000 квадратних метара.

Ови пословни договори услиједили су након одлуке локалног одбора за планирање у Ворчестеру да Амазону дозволи да градски тржни центар Гриндејл претвори у дистрибутивни центар површине 121.000 квадратних метара.

Анализа компаније Корсајд рисерч показала је да је између 2016. и 2019. године Амазон претворио око 25 тржних центара у дистрибутивне објекте. Тај би темпо требало да се убрза усред новонасталог стања у малопродајном окружењу, које не само да се суочило са континуираним растом интернет куповине, већ га је пандемија ковида 19 готово десетковала. Ово је ставило власнике тржних центара у позицију да морају да траже начине да монетизују средства која пропадају алармантном брзином.

Волстрит журнал је прошлог љета извијестио да је Сајмон проперти груп, највећи власник тржних центара у тој земљи, у преговорима са Амазоном да своје робне куће претвори у Амазонове дистрибутивне центре.

Ти разговори наводно су били усредсређени на претварање продавница које су раније или тренутно заузимали Џеј Си Пени и Сирс холдинг, а оба бренда поднијели су захтјев за заштиту од банкрота и најавили планове за затварање десетина продавница широм државе.