latinica  ћирилица
09/04/2021 |  21:33 ⇒ 21:39 | Аутор: СРНА

Ковакс: Вакцина Астра Зенека безбједна

Министарство цивилних послова БиХ саопштило је вечерас да су им се представници Ковакс механизма обратили у вези са недавним научним прегледима вакцине Астра Зенека и да се њиховим дописом изнова потврђује безбједност која је посебно загарантована само у оквиру механизма који су строго контролисани и у које је БиХ укључена.

- Главни приоритет Ковакса је осигуравање безбједних и ефикасних вакцина за најугроженије широм свијета. Партнери Ковакса, укључујући Свјетску здравствену организацију, помно прате вијести о могућности врло ријетке нуспојаве Астра Зенека вакцине, а одлуке о употреби вакцине заснивају се на смјерницама СЗО - наведено је у саопштењу за јавност, прослијеђеном медијима из кабинета ресорне министрке Анкице Гудељевић.

У саопштењу је наведено да је у сриједу, 7. априла, Глобални савјетодавни одбор СЗО за безбједност вакцина прегледао најновије глобалне податке о врло ријетким догађајима крвних угрушака са ниским нивоом тромбоцита након вакцинисања Астра Зенека вакцином.

- Овај преглед одвијао се заједно са налазима Европске агенције за лијекове и властите контроле Регулаторне агенције за лијекове и здравствене производе Уједињеног Краљевства. Глобални савјетодавни одбор констатовао је да узрочно-посљедична веза између вакцина и појаве крвних угрушака није потврђена због ограничених података, те да се даља употреба Астра Зенека вакцине пажљиво прати - наведено је у саопштењу.

Из Министарства цивилних послова поручују да СЗО савјетује да земље наставе са примјеном Астра Зенека вакцине.

- Као што је поновљено у изјавама Европске агенције за лијекове, као и Глобалног савјетодавног одбора СЗО за безбједност вакцина, Астра Зенека вакцина остаје важно јавноздравствено средство против пандемије ковид 19 и ефикасно је у превенцији тешких случајева, хоспитализације и смрти - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да се земљама савјетује да ојачају своје системе надзора и наставе са праћењем и извјештавањем путем регулатора за лијекове.