latinica  ћирилица
10/04/2021 |  08:25 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

У Нишу помен доктору Миодрагу Лазићу

У Нишу ће данас бити служен годишњи помен чувеном српском хирургу Миодрагу Лазићу, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској.
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić) -
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić)

Помен ће бити служен на Новом гробљу у Нишу, гдје је доктор Лазић сахрањен.

У Ургентном центру нишког Универзитетског клиничког центра у сриједу, 14. априла, на дан када је преминуо доктор Лазић, биће откривена спомен-плоча.

Откривање спомен-плоче у оквиру Ургентног центра, који ће понијети име доктора Лазића, иницирало је Удружење пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије.

Портпарол овог удружења Зоран Бајић каже да је идеја била да име доктора Лазића носи цијели Клинички центар Ниш, али пошто је ова здравствена установа у надлежности државе, директор Центра омогућио је да Ургентни центар буде назван по чувеном доктору.

Директор Ургентног центра у Нишу, хирург Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године од посљедица инфекције вирусом корона.

Доктор Лазић је у августу 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Као хирург је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се као добровољац јавио у ратну болницу "Коран" на Палама у Републици Српској.

Доктор Лазић један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују код Сарајева, такорећи на самој линији фронта. Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

Сјећања из рата записао је у књизи коју је објавила СРНА "Дневник ратног хирурга". О њему је снимљен и истоимени документарни филм. Године 1994. добија звање примаријуса.

За рад у Републици Српској, блаженопочивши патријарх Павле одликовао је доктора Лазића Орденом Светог Саве. /