latinica  ћирилица
12/04/2021 |  10:48 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Десетине хиљада људи на обали ријеке Ганг (ВИДЕО)

Десетине хиљада људи окупило се данас поводом купања у светим водама ријеке Ганг у Индији док пандемија вируса корона наставља да се шири овом земљом.

Посвећеници данас обиљежавају такозвани дан купања у оквиру фестивала Кумб Мела, у граду Харидвар, у хималајској држави Утартканд.

Званичници кажу да тешко постижу примијену безбједносних прописа у тако великој маси људи.

Хиндуси вјерују да ће купање у ријеци очистити њихове гријехе и донијести спас.

Кумб Мела догађа се сваких 12 година, а само мјесто бира се међу четири града - Алахабад, Харидвар, Насик и Уџаин.

У Индији је забиљежен велики пораст броја заражених вирусом корона, а дневно се региструје више од 100.000 случајева инфекције. Само јуче у Индији је регистровано више од 152.000 нових случајева инфекције, а 839 људи је умрло.

Здравствени званичници апеловали су да се фестивал ове године откаже, али је Влада ипак одлучила да се скуп одржи, истичући да ће сви прописи бити поштовани.

Виши полицијски званичник рекао је агенцији АНИ да је веома тешко осигурати мјере социјалне дистанце на обалама ријеке.

- Стално молимо људе да се понашају у складу са протоколома, али ово је велика маса људи и практично је немогуће некога казнити - рекао је шеф локалне полиције Санџај Гунџал.

Он је рекао да би могло доћи до стампеда ако полиција покуша на силу да раздвоји људе на обали Ганга.

Данашњи дан Сомвати Амавасја означава највећи дан купања током два мјесеца дугог фестивала када стотине хиљада ходочасника улази у ријеку ради ритуалног купања.

Влада је раније саопштила да ће само лица са негативним ковид тестом моћи да учествују у фестивалу и да ће бити примијењене мјере социјалног дистанцирања.

Велики број људи већ је заражен вирусом корона, наводи Би-Би-Си.