latinica  ћирилица
13/04/2021 |  14:17 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Приједор: Привремено обустављена ревакцинација, наставак у што краћем периоду

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор изјавио је данас да је у овом граду привремено обустављено давање друге компоненте вакцине "Спутњик" будући да је због нестанка електричне енергије, у више наврата, дошло до прекида хладног ланца вакцине.
Слободан Јавор и Милица Отковић на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Слободан Јавор и Милица Отковић на конференцији за новинареФото: СРНА

- Дошло је до поремећаја у температури у замрзивачу у односу на температуру која је предвиђена за чување вакцина - рекао је Јавор на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је нагласио да је лично свакодневно у комуникацији са министром здравља и директором Института за јавно здравство, да људи имају разумијевања према величини града Приједора и да ће се по локалним заједницама равномјерно распоређивати количине вакцина које пристижу у Републику Српску.

- Настоје да нам обезбиједе што више вакцина како бисмо ми могли у што краће вријеме вакцинисати односно ревакцинисати људе - додао је Јавор.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Милица Отковић изјавила је да су вакцине које су јуче ујутро дате грађанима потпуно безбједне и биле су у режиму хладног ланца.

- Што се тиче наших суграђана, нема никакве потребе да буду забринути. Остали грађани који чекају своју другу компоненту "Спутњик" вакцине биће накнадно обавијештени о датуму, односно биће позвани лично као и за први пут и могу рећи да нема разлога за бригу. Без обзира на то што долази до истека рока од 21 дан, биће вакцинисани у термину који је предвиђен - нагласила је Отковићева.

Према њеним ријечима, око 2.200 грађана изнад 65 година је пријављено, а није добило ниједну дозу, 1.500 је примило прву дозу, а другу је јуче, када је почела ревакцинација, примило њих 140, појаснивши да се ревакцинација руском вакцином врши у периоду од 21 до 28 дана након прве дозе, а да се тај период може продужити на мјесец до два.

- Хронични болесници такође се пријављују за вакцинацију, јер онлајн апликација има могућност сортирања и када дођу на ред, одмах послије грађана старијих од 65, биће позвани - навела је Отковићева, додајући да је већ до сада пријављено 1.200 тих пацијената.

Она је додала да је 30 до 40 здравствених радника примило вакцину "Фајзер" која је прошле седмице први пут стигла у Приједор.