latinica  ћирилица
13/04/2021 |  16:45 ⇒ 16:47 | Аутор: СРНА

Додик: Пад БДП-а у Српској мањи од ФБиХ, али и БиХ (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска је у прошлој години имала пад бруто домаћег производа /БДП/ 2,8 одсто, што је мање од пада који је имала Федерација БиХ, али и БиХ.
Милорад Додик (Фото: Танјуг) - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик (Фото: Танјуг)Фото: ТАНЈУГ

- Након Србије, то је најбољи резултат на простору Балкана, без обзира што је у минусу - истакао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, надлежне институције Републике Српске, заједно са пословном заједницом доносиле су добре мјере у вријеме пандемије вируса корона да би економија Српске преживјела, првенствено радна мјеста.

- Веома је тешко бити успјешан у овом времену, али морају да се забиљеже резултати у тешким временима, који се заиста могу сматрати добрим - истакао је Додик, те додао да Република Српска у прва три мјесеца и 10 дана биљежи добре резултате.

Према његовим ријечима, покривеност увоза извозом у Републици Српској је 86 одсто, што говори да се и у првом кварталу ове године радило добро и настојало да њена економија расте.

У свему томе, додао је Додик, потребна је координација и отварање и других земаља.

- Наша економија је зависна од економије регионалних, али и европских земаља. Уколико оне остану заворене, то ће бити разлог што наши привредници неће бити доступни на страним тржиштима - рекао је Додик, те изразио задовољство чињеницом да Република Српска биљежи добре економске резултате.