latinica  ћирилица
14/04/2021 |  12:32 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Шеранић: Не допустити да вакцине пропадају - грађани не смију да трпе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да случај пропадања вакцина у Приједору треба да буде опомена да то не смије да се дешава - ни сада ни у будућности јер грађани не смију да трпе.
Руска вакцина Спутњик (Фото: Sputnik/Vladimir Trefilov) -
Руска вакцина Спутњик (Фото: Sputnik/Vladimir Trefilov)

- Тражимо одговорност од Дома здравља и од јединице локалне самоуправе да се укључе у рјешење овог питања - рекао је Шеранић новинарима у Требињу.

Он је истакао да грађани не смију да трпе, јер је вакцине било врло тешко набавити.

- Позивамо на одговорност све оне који учествују у овом процесу, конкретно у случају Приједора, али и све домове здравља, директоре и јединице локалне самоуправе који се морају максимално укључити у овај цијели процес јер је вакцинација нешто што нам даје могућност да што прије епидемију ставимо под контролу - рекао је Шеранић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић наложио је министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и градоначелнику Приједора Далибору Павловићу да се под хитно испита због чега је и како дошло до пропадања 1.300 доза вакцине "спутњик ве", намијењене за ревакцинацију у Дому здравља у том граду.

Вршилац дужности директора Дома здравља Приједор Слободан Јавор изјавио је јуче да је у овом граду привремено обустављено давање друге компоненте вакцине Спутњик, будући да је због нестанка електричне енергије у више наврата дошло до прекида хладног ланца вакцине.

Окружно јавно тужилаштво Приједор формирало је на основу медијских написа предмет о пропадању одређене количине вакцина у Приједору, рекао је Срни главни тужилац тог тужилаштва Младен Митровић.