latinica  ћирилица
14/04/2021 |  15:56 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Ђајић: Дугујемо велику захвалност компанији Моцарт (ФОТО)

Компанија Моцарт донирала је УКЦ-у Републике Српске више од 800 килограма свјежег воћа и природне сокове.
Донација Моцарта УКЦ-у - Фото: РТРС
Донација Моцарта УКЦ-уФото: РТРС

Моцартов хуманитарни караван, намијењен подршци здравству у борби против короне, наставља да путује градовима широм БиХ. Данас се зауставио испред Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци. Представници ове компаније су медицинским радницима у ковид одјелима највеће здравствене установе у Српској донирали више од 800 килограма свјежег воћа и природне сокове. На тај начин су поручили херојима у бијелим мантилима да цијене њихове напоре у борби против епидемије.

А руководство УКС Републике Српске цијени овај Моцартов потез.

Донација Моцарта УКЦ-у

- Компанија Моцарт је једна од најбољих и увијек је ту била и имала добру пецепцију о ситуацији у којој су тренутно  здравствени радници и пацијенти. Моззарт је увијек самостално нудио помоћ, први вукао праве потезе и долазио код нас, када год смо нешто требали увијек је било позитивно ријешено. Велику захвалност дугујемо руководиоцима и радницима ове компаније- каже директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, др Владо Ђајић.

Он додаје да, од почетка епидемије, током посљедњих 15 дана имају највећи број ковид пацијента. Тренутно их је 600 хоспитализовано, обаве и по 200 прегледа дневно, а по 50 обољелих сваки дан задрже на лијечењу. Посебно је тешко то што је око 400 пацијената дневно на кисеоничкој терапији, а 80 је тренутно на респиратору.

Донација Моцарта УКЦ-у

Ипак у УКЦ Републике Српске успијевају да се изборе са овом ситуацијом уз велики труд запослених и подршку надлежних у Српској. Тренутно сви пацијенти имају кревете, комплетну медицинску његу особља и сву неопходну терапију као у другим развијенијим државама. Оно што их посебно охрабрује је висока стопа опорављених пацијената на респираторима, а једини у регији имају троја вјештачких плућа за најтеже пацијенте.

Недавно су централни медицински блок подијелили на два дијела- за ковид и нековид пацијенте. Адаптирали су и стару зграду хирургију у којој је сада 350 нових кревета- у једном објекту бораве ковид, а у другом онколошки пацијенти. Са почетних седам, успјели су да набаве 120 респиратора.

Иако се дешава да се и медицинари заразе, имају довољно особља за бригу о пацијентима јер су у протеклом периоду запослили око 200 љекара и 500 медицинских сестара. Нјих су на вријеме едуковали о свим процедурама за за рад у ковид центрима. А управо медицинари носе највећи терет ове борбе, па им је Моззарт посветио посебну пажњу.

Донација Моцарта УКЦ-у

-Свјесни смо да је у овом тренутку помоћ најпотребнија здравственом сектору. Због тога настављамо да помажемо болницама и клиничким центрима широм БиХ у борби против епидемије короне. Донацијама воћа и сокова желимо да здравствени радници, који су најизложенији вирусу, ојачају имунитет, али и да осјете да нису сами у овој заједничкој борби- каже руководилац Дирекције корпоративних послова Моцарта, Селма Салкановић.

Ова компанија је и прошле године подржала УКЦ Републике Српске. Тада им је у два наврата донирала воће, телевизоре и укупно 20.000 марака за борбу против короне. За ту сврху здравственим и социјалним установама широм БиХ, од почетка епидемије, упутили су укупно 162.000 КМ помоћи, а наредних дана њихове донације ће стићи медицинарима у још неколико градова широм државе.