latinica  ћирилица
14/04/2021 |  17:48 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Гориво нешто јефтиније; Нових поскупљења неће бити (ВИДЕО)

Гориво у Српској јефтиније је у просјеку од три до пет пфенига. До благог пада цијена дошло је због стагнације набавне цијене нафтних деривата. Поскупљења у наредном периоду, неће бити.
Гориво - Фото: nezavisne novine
ГоривоФото: nezavisne novine

Малопродајне цијене дизел и бензин горива у Српској крећу се од 1,89 до 1,99 марака. У односу на јануар, када је просјечна цијена дизел горива била 1,81, тренутних 1,98 велики је скок. Ипак, цијену не диктирају дистрибутери већ набавна цијена и промет, кажу у Привредној комори. Напомињу, поскупљења се не очекују.

- У сљедећем периоду неће доћи до нестабилности што се тиче формирања малопродајних цијена, дакле неће доћи до поскупљења и очекујемо да ће овакав тренд цијена да се настави - истакао је Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске.

Разлику у новчаницима возачи, ипак, не осјећају! Кажу, цијена горива, велики је удар на ионако ниске плате.

Економску оправданост тешко налазе и дистрибутери. Плате, струја, вода, комуналије и парафискални намети терет су марже, а маржа је, кажу, енормно ниска.

- Ово жуто је само маржа, ово је рафинеријска цијена, ПДВ 17 одсто, за аутопутеве и путеве, акцизе, то су све, условно речено државни намети, само ово је цијена гдје ми, дистрибутери можемо да реагујемо - нагласио је Милован Бајић, директор "Крајинапетрола".

Подсјећамо, данас је на снагу ступила Уредба о одређивању марже која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата. Трговцима нафтним дериватима на велико прописује се максимална велепродајна маржа од 6 пфенига по литру деривата, док се трговцима на мало прописује максимална малопродајна маржа од 25 пфенига по литру деривата. У републичком инспекторату нам је речено да ће инспектори на терену наредних дана провјерити да ли су цјеновници усклађени.