latinica  ћирилица
15/04/2021 |  12:36 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

Извјештај Комисије - основ за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву

Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године треба да буде основ за објективно сагледавање догађаја у овом граду, прије свега страдања Срба, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је додао да се суд у Хагу, а касније и правосуђе на нивоу БиХ није бавило злочинима над српским становништвом у самом Сарајеву у мјери у којој је то било потребно.

Он је навео да је било важно формирање Међународне комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву.

- Према одлуци Дома за људска права, власти у Федерацији БиХ биле су обавезне да формирају такву комисију. Она је и формирана, међутим бошњачки представници у тој комисији инсистирали су да се утврђује материјална штета, а не страдање. На крају је та комисија доживјела фијаско и никада није испунила своју обавезу - подсјетио је Којић.

Истиче да је Влада Републике Српске констатовала у свом закључку којим је примила к знању извјештај међународне комисије да он треба да допринесе објективном и непристрасном приказивању догађаја у посљедњем рату, конкретно о страдањау Срба у Сарајеву.

- Говорио сам на самом почетку рада комисије да је Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица адмистративно-техничка и логистичка подршка самој комисији и да какав год буде извјештај, сви треба да га прихвате - нагласио је Којић.

Којић наводи да се сада има готов извјештај са кључним закључцима у којима је, између осталог, утврђено низ елемената и оних који се директно односе на страдања Срба у Сарајеву, малтретирања, пролазак кроз логоре и мјеста заточења, а евидентирано их је 211 и у којима су прошли најтеже облике тортуре.

- Такође, веома је важна чињеница у извјештају да је Сарајево било под блокадом, а не опсадом, како је то раније наглашавано, а ту су и други елементи у извјештају - навео је Којић.

Којић је навео да ће извјештај, као власништво чланова комисије, бити презентован, прије свега, свјетској јавности, а доступан је свим истраживачима.

Додао је да је извјештај заснован на научним основама, имајући у виду референце чланова комисије.

Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године доступан је на интернет страници Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

На челу шесточлане Независне експертске комисије био је израелски стручњак Рафаел Израели. Комисија је 18 мјесеци радила извјештај који у завршници има 1.420 страница на енглеском језику.

У извјештају се наводи, између осталог, да је рат у БиХ у основи био грађански и етнички рат између њена три народа - муслимана, Срба и Хрвата, у којем су се Срби борили прво да спријече оно што се сматрало геноцидом 1941. године, а онда и за своја људска и грађанска права која им, као конститутивном народу, припадају.