latinica  ћирилица
17/04/2021 |  09:07 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Бајден: Спријечити даљу националну срамоту

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је да посљедњи оружани инцидент у Индијанополису гдје је бивши радник "Федекса" убио осам људи и потом извршио самоубиство "национална срамота која мора бити прекинута".

Аналитичари сматрају да се Бајден суочава са појачаним притиском за смањење оружаног насиља усљед низа сличних инцидената широм САД, али да ће веома тешко измијенити Законе о дозволи наоружања.

Бајден сматра да може да ријеши овај проблем и да би Конгрес требао да забрани продају војног наоружања са већим оквирима за метке.

- Ови инциденти морају бити прекинути јер представљају националну срамоту - нагласио је Бајден на конференцији за медије са јапанским премијером Јошихиде Сугом.

Портпарол Бијеле куће Џен Псаки нешто раније је изјавила да би Конгрес требао да омогући и да жртве могу да туже произвођаче наоружања.

Деветнаестогодишњи Брендон Хола убио је у Индијанополису осам радника компаније "Федекс" и потом извршио самоубиство.

Међу убијенима су и четири припадника вјерске заједнице Сика, а званичници безбједосних служби наводе да не се може тврдити да је мотив напада расна или етничка мржња.

Очевици су изјавили да је нападач отворио ватру из пушке на паркингу након чега је ушао у зграду, гдје је наставио да пуца.

Полиција је пронашла тијело осумњиченог и све указује на то да је извршио самоубиство.

Ово је посљедњи од најмање седам сличних инцидената у САД у протеклих мјесец дана.