latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:08 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Који су вам документи потребни за прелазак границе? (ВИДЕО)

Од овог мјесеца благо је либерализован режим уласка у Хрватску за држављане трећих земаља у које се убраја БиХ.

Сада се за улазак у ову земљу признају и брзи антигенски тестови, које међусобно признају државе чланице Европске уније. За разлику од Хрватске, Црна Гора и Србија, отвориле су границе за држављане БиХ. Како и са којим документима прећи у регион - истраживала је наша екипа из Требиња.

По новим правилима, за улазак у Хрватску потребан је негативан PCR или брзи антигенски тест, потврда о преболованом ковиду 19, не старија од пола године или потврда о завршеној вакцинацији, од које је прошло најмање 14 дана.

- Приликом уласка Републику Хрватску на граничном прелазу се морају показати антигенски тестови који су издати од стране лабораторије који се налази на заједничкој листи коју су признале чланице ЕУ или имати PCR тест не старији од 48 сати. Улаз је дозвољен и у случају потврде да су пребољели вирус корона или да су примили другу дозу вакцине против вируса корона - рекао је водитељ Службе за границу ПУ дубровачко-неретванске Антун Љубић.

Вакцинација, PCR тест или доказ да сте преболовали вирус коронакључни су елементи "ковид пасоша". Осим њих, за прелазак границе потребно је навести и разлог путовања. Детаљно су регулисани и услови преласка границе за породице са дјецом.

- Дјеца млађа од седам година која границу прелазе са родитељима изузета су поменутих правила, што значи да не морају посједовати негативан тест нити потврду о томе да ли су преболовали вирус корона - додао је Љубић.

Потврда да сте пребољели вирус корона издаје се искључиво код породичног љекара, на лични захјев пацијента, који је заведен у систем здравствене установе.

- У информационом систему постоје ковид документи и тај образац се тачно зове потврда о прележаној болести, значи издаје се на основу позитивног PCR налаза и вриједи неких пет и по мјесеци, потом рачунар аутоматски избаци потврду која је озбиљна и на себи има означен бар код - каже Татјана Бошњак начелница породичне медицине у Дому Требиње.

Љекар породичне медицине издаје и потврду о вакцинацији.

- Пацијенти који су вакцинасани, односно ревакцинисани другом дозом добијају попуњену потврду коју доносе свом породичном љекару на увид и на основу те потврде се уписују подаци и издаје пацијенту потврду о извршеној вакцинацији. Потврда је преведена и на енглески језик - додала је Бошњак.

Гранични прелаз Горњи Бргат између Требиња и Дубровника, раније је био познат по вишечасовним чекањима, нарочито у љетним мјесецима. Данас, у вријеме пандемије, овај прелаз користе искључиво Требињци запослени у Дубровнику.

За раднике из Херцеговине, који свакога дана прелазе ову границу за улазак у Хрватску неопходна је само потврда послодавца о запослењу.

Радници које смо затекли на Граничном прелазу потврђују да су пасош, радна дозвола, довољни за улазак у Хрватску. 

Нове услове преласка границе Кризни штаб Хрватске дефинисаће за 15 дана. Ако је судити по најавама министара спољних послова БиХ и Хрватске, до љета би требало да буде олакшан прелаз државне границе за грађане БиХ.

За разлику од Хрватске, Црна Гора и Србија отовриле су своје границе за бх. држављане. Ипак, зависно од епидемиолошке ситуације, правила се могу промијенити, па без провјерених информација не би требало кретати на пут.