latinica  ћирилица
18/04/2021 |  19:11 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Из Сарајева нове опструкције у процесуирању ратних злочина над Србима (ВИДЕО)

Усвајање Ревидиране стратегије за процесуирање ратних злочина, опструисали су дуже од двије године, а у намјери да путем судских пресуда креирају историју по својој мјери, бошњачки министри у Савјету министара сада оспоравају именовање чланова Надзорног тијела за праћење спровођења Ревидиране стратегије.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

Наводно су спорна персонална рјешења, предложена из Српске, а стварни циљ је да, до 2023.године, до када би Стратегија требало да буде спроведена, најсложенији предмети злочина над Србима остану непроцесуирани.

Надзорни одбор за праћење спровођења Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина је "ад хок" тијело које своје одлуке доноси консензусом, па је чињеница да ли је члан, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Милорад Којић или неко други, сасвим минорна. Но, бошњачки министри, оспоравајући Којићево чланство, више пута одбијају да именују чланове Надзорног тијела.

- У предложеној одлуци нема ништа проблематично, у Савјету министара никада нисмо проблематизовали имена која нам институције предложе и мислим да покушавају да неспорне чињенице, без разлога, учине спорним - рекао је Јосип Грубеша министар правде БиХ.

Претходно је са становишта министара Бошњака споран био национални баланс чланова комисије, а када су у своју корист и уз општу сагласност "избалансирали" Надзорни одбор, у којем су четири члана Срби, а по пет Бошњаци и Хрвати окомили су се на персонално рјешење и приједлог да из Републике Српске члан буде директор Републичког центра за истраживање ратних злочина. Којићу је јасно да ће и ако он не буде члан тог тијела искрснути нове опструкције.

- Мислим да се иза тога крије жеља да се не крене са имплементацијом Стратегије јер не желе дисциплинске пријаве против судија и тужилаца. Предвиђено је да се имплементира до краја 2023 - навео је Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата ратних злочина и тражење несталих лица.

Дакле,све послије 2023. неће моћи да се рјешава системски, ратни злочини процесуираће се само спорадично. Намјера је јасна, поручују из СНСД, спријечити процесуирање најсложенијих предмета, попут Добровољачке.

-  Некоме једноставно не одговара да се процесуирају ратни злочини, неспорни ратни злочини, чије су жртве били припадници српског народа. Таква пракса управо води нечему што се зове дисолуција. Представници српског народа нити могу нити хоће да чине уступке таквим политикама - сматра Сњежана Новаковић Бурсаћ предсједавајућа Клуба СНСД у Представничком дому ПС БиХ.

Не чекајући да у преосталих годину и по бошњачки министри смисле неки нови разлог за непримјењивање ревидиране стратегије за ратне злочине, српска страна, ван судских механизама заснованим на историјским чињеницама доказује обим и размјере ратног злочина над српским становништвом у БиХ.