latinica  ћирилица
19/04/2021 |  13:37 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Саша Радојчић добитник награде "Десанка Максимовић"

Пјесник, критичар и преводилац Саша Радојчић добитник је награде "Десанка Максимовић" за укупан допринос српској поезији за 2021. годину, саопштено је данас из Задужбине "Десанке Максимовић " из Београда.
Саша Радојчић -
Саша Радојчић

Ово престижно признање додељује се од 1994. године за укупан допринос српској поезији, а Радојчић је, како је навео жири, пјесник који је аутентичним опусом успјешно синтетизовао филозофска знања, свеопшту ерудицију и једноставност пјесничког израза.

Стручни жири једногласно је донио одлуку о лауреату коме ће награда бити уручена 17. маја у Бранковини или у Београду, у складу са епидемиолошким мјерама.

Саша Радојчић /58/ је рођен у Сомбору, дипломирао је и докторирао на Филозофском факултету у Београду, а на београдском Факултету ликовних уметности предаје предмет Филозофија умјетности.

Објавио је осам збирки пјесама, пет књига критика и огледа и пет теоријских књига о филозофији умјетности и пјесништву.

Пјесничка награда "Десанка Максимовић" установљена је 1994. године, на годишњицу њене смрти, а први добитник био је Љубомир Симовић.

Десанка Максимовић била је пјесник, приповједач, романсијер, писац за дјецу, а бавила се и превођењем, махом поезије, са руског, словеначког, бугарског и француског језика. Објавила је око 50 књига поезије, пјесама и прозе за дјецу и омладину, приповједачке, романсијерске и путописне прозе.