latinica  ћирилица
21/04/2021 |  08:31 ⇒ 08:31 | Аутор: СРНА

Жунић: Због геополитичких околности прави тренутак за дијалог о будућности БиХ

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је да је због геополитичких околности прави тренутак за дијалог између Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је навео да је СНСД-е у Народној скупштини Српске покренуо иницијативу о дијалогу да би се пронашло могуће рјешење за будућност БиХ јер желе да чују приједлоге о различитим могућностима функционисања БиХ.

Он је додао да поједине стране у ЕУ и друге институције изван БиХ већ неко вријеме сматрају да је БиХ нефункционална јер је високи представник силом изокренуо Дејтонски споразум.

- Постоје ту и неке друге могућности о којима посланици треба да дају свој став. Мислим да ћемо кроз закључке усмјерити иницијативу према одређеним органима у Српској и БиХ, јер је дошло вријеме да се коначно сједне и отворено разговара о будућности БиХ - рекао је Жунић за Политику".

Према његовим ријечима, Српска жели повратак на изворни Дејтон..

Народна скупштина Републике Српске расправљаће ускоро о рјешењима за будућност БиХ у оквиру иницијативе коју је посланицима предложио СНСД у којој се позива на дијалог између Републике Српске и ФБиХ, као и Срба, Бошњака и Хрвата, који без мјешања са стране треба да разговарају о могућим рјешењима за БиХ.