latinica  ћирилица
21/04/2021 |  15:40 ⇒ 16:03 | Аутор: Б92

Подигнута оптужница против Мирослава Алексића

Више јавно тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против Мирослава Мике Алексића, потврђено је из тог органа за Б92.

Њему су на терет стављена извршења два кривична дјела силовања, једно продужено кривично дјело недозвољених полних радњи и четири кривична дјела недозвољених полних радњи, на штету седам оштећених.

- Предложено је продужење притвора према окривљеном - саопштило је Више јавно тужилаштво.

О приједлогу за продужење притвора и потврђивању поднесене оптужнице одлучиваће Виши суд у Београду.

Ради заштите приватности учесника у поступку, предложено је искључење јавности током трајања главног претреса.

Истрага против Алексића спроведена је због 19 кривичних дјела на штету девет полазница своје школе глуме од 2008. до 2020. године, али је оптужен за девет кривичних дјела.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње осмјелиле су се и друге дјевојке.

Једна од дјевојака је у вријеме напаствовања била малољетна, док су остале тврдиле, да их је нападао и док су биле малољетне и након пунољетства.

Жртве је вјештачила комисија вјештака неуропсихијатара и психолога, која је закључила да су оне трпиле "психичке патње високог итензитета".

За кривично дјело полно узнемиравање запријећена је новчана казна или затвор до шест мјесеци, а уколико је учињено према малољетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три мјесеца до три године.

За силовање су, у зависности од начина извршења предвиођене различите казне, од најмање двије до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малољетница пет до 15 година.