latinica  ћирилица
22/04/2021 |  08:32 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Додик: Злочине не смијемо заборавити, мир и слободу морамо чувати

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да систем концентрационих логора Јасеновац у тадашњој Независној Држави Хрватској представља једно од најмонструознијих стратишта српског, јеврејског и ромског народа у Другом свјетском рату.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

Поводом 76 година од пробоја посљедње групе логораша из концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је у Јасеновцу био први логор за масовно уништавање у Европи и, што је још страшније, покренут је прије него што се Њемачка одлучила за системско уништавање јеврејског, српског и ромског народа.

Свјесни да ће бити убијени, рекао је Додик, логорашима је пробој био једини спас и нада.

- Нажалост, нису сви успјели да се домогну слободе и многи су тог 22. априла 1945. године убијени само зато што су друге националности. У концентрационом логору Јасеновац убијено је на стотине хиљада Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, што никада не смијемо заборавити и наша је обавеза да то сјећање и историјске чињенице пренесемо нашим потомцима и генерацијама које долазе. Ми морамо да његујемо културу сјећања и да свакодневно указујемо да се у Јасеновцу десио геноцид чији починиоци нису имали осјећаја ни за дјецу. Смрт само једног дјетета је страшна и представља велики губитак, а не њих на хиљаде недужних који су крвнички убијени и мучени - нагласио је Додик.

Он је рекао да на данашњи дан не може а да се не сјети и једног од великих пријатеља српског народа покојног Арија Ливнеа, који је заједно са руководством Републике Српске присуствовао тужним годишњицама у Јасеновцу.

- Иако није био заробљен у Јасеновцу, Ари Ливне је један од ријетких који је успио да преживи мучења и патње у злогласним логорима НДХ - рекао је Додик.

Додик је поручио да српски народ никада неће и не смије заборавити ни Јасеновац, ни Градину, ни Брод на Дрини, ни Јадовно, Шарговац, Сарајево, херцеговачке јаме, ниједну гробницу, ниједан злочин и ниједну српску жртву која је погубљена само зато што је Србин, православац, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

- То је наша обавеза, али и наше право. На то нас опомиње све и једна жртва, али и сваки џелат који је проводио политику истребљења и потпуног затирања свега што је српско. Окретање главе од Јасеновца и Градине, од свих логора и мучилишта за Србе од давнина па до новије историје је окретање главе од истине, правде и слободе - нагласио је Додик.

Он је истакао да су мир и слобода највеће вриједности данашњице, а као стална опомена над свима нама стоји нијема тишина Јасеновца.