latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:56 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Бањалука: Вучићу уручен Кључ града (ВИДЕО)

Предсједнику Србије Александру Вучићу данас је у Бањалуци уручен Кључ града - највеће градско признање, са Повељом почасног грађанина.
Александар Вучић -
Александар Вучић

Вучићу је признање уручио предсједник Скупштине града Младен Илић на свечаној академији поводом Дана града, уз присуство предсједнице Српске Жељке Цвијановић, српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника НСРС Недељка Чубриловића и премијера Српске Радована Вишковића.

Уручењу признања присуствовала је и делегација Србије која данас борави у посјети Бањалуци.

Вучић је на свечаној академији рекао је да признање града Бањалука представља једно од највећих признања које је икад добио.

- Хвала вам на томе, овим признањем постајем Бањалучанин - рекао је Вучић и додао да је Бањалука најважнији српски град уз Београд.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Он је навео да му је ово и велика обавеза и да ће се трудити, колико је у могућности, да буде неко ко ће Бањалуци донијети и дати, несебично, све оно што може.

- Улагаћемо много у Бањалуку, као и друге дијелове Републике Српске. Улијеваћемо све већи снагу, економску моћ и све више новца. Помагаћемо колико будемо могли Републици Српској, јер не желимо да постоји никаква разлика између нас - рекао је Вучић.

Он је навео да је поносан на односе између Српске и Србији и односе између Београда и Бањалуке.

- Бањалука, главни град Републике Српске, коју волимо и док то изговарамо не стидимо се и више никоме не правдамо - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, нико не може и не смије да оспори право српском народу да буде јединствен и да има заједничку историју, језик и културу и да се тиме поноси.

Вучић је напоменуо да је Бањалука кроз историју доказала да различити народи и нације могу да живе заједно и да стварају, те да на овим просторима нико више не треба да умре због вјере или нације.

Златни грб града Бањалука додијељен је Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Институту за јавно здравство Српске, Дому здравља у Бањалуци, Фонду здравственог осигурања Српске, Студентском центру "Никола Тесла" Бањалука, генералу Славку Лисици - постхумно, Тихомиру Левајцу и Ансамблу народних игара и пјесама "Веселин Маслеша".

Плакета града Бањалука додијељена је Добрили Кукољ, професору Рајку Гњату, Иви Матошевићу, Социјалном центру Каритаса "Иван Павао други" - Дом за старије особе, Ради Удовчићу, Бојану Стојнићу, Мирку Арамбашићу, професору Младену Миљановићу, Радославу Ради Савићу, Дарку Савићу, Пливачком клубу Олимп Бањалука, Ронилачком клубу Делфин Бањалука, Пењачком клубу Екстрим и Пери М. Црнчевићу.

Награду града Бањалука младима, уз Биљану Чекић, добили су и Марко Малчић, Ивана Тодоровић, Оливера Шево, Ђорђе Максимовић, Милан Богдановић, Данијел Петровић и Бојан Максимовић.

Додијељено је и ново признање - Плакета "Сестре Гајић" за изузетно хумана дјела. Ово признање добио је наш колега, режисер Денис Бојић.

Извор: РТРС/СРНА