latinica  ћирилица
22/04/2021 |  11:56 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Заједнички пројекти донијеће само добит (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су изградња ауто-пута од Бањалуке до Београда, аеродрома у Требињу, комплекса "Бук Бијела" пројекти развојног карактера који ће донијети само добит.

Цвијановић је након сједнице Вијећа за сарадњу Републике Српске и Србије истакла да ове стратешке пројекте Српска не би могла сама да реализује, те да су то пројекти који треба да служе не само грађанима Републике Српске и Србије, него цијелој регији, привредницима, туристима.

Осим ових капиталних пројеката, Цвијановић је нагласила да су за сваку локалну заједницу у Српској посебно важни пројекти које су реализовали уз помоћ Србије.

- Они су важни прво због тога што су општине добиле могућност да реализују неки пројекат који је био на списку њихових приоритета, а друго због тога што за њих посебан значај има управо чињеница да је тај пројект реализовала Србија - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према њеним ријечима, овдје није ријеч само о новцу или о томе шта је могуће одређеним новцем да се уради, него и о посебној вези која постоји са Србијом, а коју осјећа сваки грађанин Српске.

- То што постоје други који не разумију колико је то важно за наше грађане и који у томе види неку пријетњу, то није наш проблем. Али, јесте проблем сваки пут када морамо да жртвујемо своју стабилност и свој развој бавећи се одређеним изливима мржње и одређеним темама које су наметнуте из Сарајева, кроз исказивања упорне неспособности и немогућности да гради партнерство и да се коначно нешто заједничко уради са Републиком Српском, осим да је се оспорава - навела је Цвијановић.

Предсједница Српске је поручила грађанима да ће бити још пројеката, те да је сарадња са Србијом неупитна.

- Та сарадња је сада достигла најбољи ниво. Наше разумијевање је добро, то је најприроднија веза, која осим што је братска и емотивна, почива и на правним актима, а то су Споразум о специјалним паралелним везама, као и Дејтонски мировни споразум - додала је Цвијановић.

Говорећи о томе како на сарадњу Републике Српске и Србије гледају грађани широм Српске, Цвијановић је рекла да су они одушевљени када постоји било каква активност која се реализује са Србијом.

- Од свих могућих посјета или догађаја, разговора, сигурност је у нашим грађанима онда када се то дешава заједно са Србијом, када имамо узајамну комуникацију, преговоре и коначно реализацију пројеката - нагласила је Цвијановић.