latinica  ћирилица
22/04/2021 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Срби поруком да су за мир одговарају на ратнохушкачке изјаве (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предјседништва БиХ Милорад Додик изјавио је поводом ратнохушкачких изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су њихови циљеви ратни, а да је за Србе рат неприхватљива опција.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Свако ко рачуна на ту опцију нека не рачуна на нас. Ми рат нећемо водити. Ратом ништа не може да се ријеши. Очигледно је да они мисле да се миром не може ништа ријешити, јер су њихови циљеви ратни. То је разлика између нас и њих - рекао је Додик у Бањалуци.

Додик је подсјетио на изјаву бившег поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића да "Срби из БиХ могу да оду у Србију и једино што могу да понесу са собом јесте земља на опанцима, коју ће опрати ријека Дрина".

- Одговорио сам му да Срби одавно ходају у ципелама. Ако одемо, нећемо само однијети земљу на опанцима и ципелама, већ ћемо узети оно шта нама припада. Нама у оквиру БиХ припада 49 одсто територије које желимо да интегрално развијама ако је то могуће - нагласио је Додик.

Он је поновио позив на разговоре који би требало да резултира рјешењем и одговори на питања како овдје живјети.

- Да направимо методологије које никоме неће сметати у остваривању њихових пројеката и планова, да једни другима не правимо сметње. Само кумулативни развој свих дијелова БиХ може да је начини неком успјешном земљом - рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва је поновио да је предлагао низ заједничких пројеката између Републике Српске и Федерације БиХ, те као примјер навео изградњу хидроелектране између Кнежева и Травника.

- То је предложено прије десет година. С наше стране је све урађено, изузето земљиште, а са њихове стране нема никакве иницијативе - подсјетио је Додик и констатовао да ФБиХ не жели ништа да ради.

Он је навео да ће се политичари препознати по томе шта оставе иза себе, те навео примјер ауто-пута, школа, вртића, болница, те додао како Република Српска ради и да само на такав начин побјеђује за разлику од оних који би завршавали неке своје ратове по својим визурама.

Он је напоменуо да ће Влада Републике Српске уз договорену помоћ са Србијом у бањалучком насељу Чесма изградити мост који ће помоћи већој интеграцији града.

- То су одговори. Дајте да се окренемо миру и развоју - позвао је Додик.

Додик је указао да је предсједник Србије Александар Вучић тражио општину у Федерацији БиХ са већинским муслиманским становништвом којој би Србија пружила помоћ, али да на такав апел никада није добио одговор.

Подсјетио је и на нападе када је Србија помогла Горажду и да се тврдило да је то највећа издаја људи који су прихватили помоћ СРбије.

- Све је то у атмосфери која није добра. Сарајево мора да оздрави и оно је у том политичком погледу потпуно болесно. Сарајево, односно Башчаршија није БиХ и на то се морају навићи - навео је Додик.

Додик је рекао да је Бањалука, као привредна регија, имала највећи извоз у бившој Југославији, али да су сви приходи ишли у Сарајево и да се то сада промијенило.

- Оно што имамо желимо тиме да управљамо - рекао је Додик и напоменуо да није он крив што двије и по године не може да се формира Влада ФБиХ и што није консолидована власт у Кантону Сарајеву.

Додик је изразио захвалност Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу што је утицао на то да се мир постави као једини циљ.

- Не желим да полемишем са Бакиром Изетбеговићем нити са њим дијелим било шта. Са њим не дијелим никакве вриједности, па ни БиХ - рекао је Додик и додао да ни од њега ни од Изетбеговића не зависи да ли је БиХ подијељена, јер то историја учинила.