latinica  ћирилица
22/04/2021 |  16:32 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Јасеновац - збирно име новог Српског страдања

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије истакао је данас поводом обиљежавања новојављених јасеновачких мученика да је Јасеновац збирно име новог страдања српског народа.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Владика Јоаникије је подсјетио да је прије десетак година Српска православна црква препознала и прославила Свете новомученике јасеновачке, а са њима и све оне који су невино пострадали: мученике из Дола, Велике, Горњег Полимља, дјецу коју су Хитлерове јединице убиле без милости, а са њима дјевојке, младиће, старце, жене и труднице, пребиловачке, корићке, јадовинске и многе друге мученике.

- Први од наших свештеника који је гласно проговорио о нашим новим жртвама, био је недавно упокојени, владика Атанасије, и митрополит Амфилохије - истакао је владика Јоаникије, који је данас служио литургију пређеосвећених дарова у манастиру Ћелија Пиперска надомак Подгорице.

Он је указао да митрополит Амфилохије не само да је проговорио него је и сваку стопу мученичку цјеливао, а како се приближавао својој кончини све се више и удубљивао у голготску тајну страдања српског народа на Косову и Метохији и свуда.

- А, и он сам се све више удубљивао у тајну Христовог распећа и страдања, и људског страдања, људских патњи, а и сам је патио у Црној Гори. Душа напаћена за Христа. Заиста ако је ико испио чашу страдања Христових као апостол у наше дане то је био митрополит Амфилохије - рекао је владика Јоаникије, који је и администратор Митрополије црногорско-приморске.

Говорећи о данашњој прослави новојављених јасеновачких мученика у Славонији, владика Јоаникије рекао је да су данас у мислима са Његовим преосвештенством епископом пакрачко-славонским Јованом и распетим народом и монаштвом у Славонији.

- Наш народ недавно је показао сву љепоту и снагу наше вјере, те да су нам Свети Василије Острошки, Свети Стефан Пиперски и сви Свети новомученици који су за вјеру пострадали, дали снаге да вјеру очувамо - рекао је владика Јоаникије.

Он је истакао да Господ открива своје тајне свима онима који га љубе и даје им снагу не само да вјеру своју чувају, образ, поштење и традицију, коријене, него им даје снагу да свједоче љубав Божију, Јеванђеље Божије, у сваком времену.