latinica  ћирилица
23/04/2021 |  10:16 ⇒ 13:55 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска је стабилна, али је БиХ нестабилна

БиХ у којој нико никоме није непријатељ, у којој се никоме не одузимају права и у којој слушаш саговорника шта говори јесте БиХ у којој се може кретати и напредовати, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановић је рекла да је Република Српска стабилна, али да је нестабилна БиХ, те да би било далеко лакше да се живи у окружењу гдје се може осјетити стабилност на неком ширем терену.

- У оваквој држави се то не може, ако имате такву острашћеност и ако постоји они којима у глави станује рат. Нема искрених односа, разумијевања, жеље да се превазиђу одређени проблеми, да се из прошлости извуку поуке и видимо како прагматично можемо да организујемо будућност. Не говорим о будућности пуној љубави, али морамо бити практични и прагматични и користити све оно што имамо да би два ентитета живјела у миру, да би функционисали и користили могуће погодности које се налазе на нивоу БиХ. То је моја визија суживота. А визија у којој вас неко малтретира, мрцвари, не да вам да живите, да се финансијски опоравите, политички да дјелујете стабилно... не признајем такво окружење, зато што је то оптерећење, а не олакшање - нагласила је Цвијановић.

Она је за Телевизију Приједор рекла да се о томе мора отворено причати, иако је свјесна да са друге стране нема саговорника, зато што су навикли да увијек направе галаму, ослоне на раме неког странца и траже да неко брани оне вриједности које не станују у БиХ.

- Република Српска иде напријед и то нервира многе. Не смијемо заустављати развој Републике Српске - поручила је предсједница Српске.

Она је навела да не види никакав напредак БиХ.

- Ми имамо високог представника који каже да је Република Српска оптерећење за БиХ. То је безобразлук. Спрега политичког Сарајева и међународне заједнице је таква да брани неки суверенитет и територијални интегритет - рекла је Цвијановић, упитавши "какав суверенитет ми бранимо у земљу у којој високи представник може да ради то што ради"?

Цвијановић је рекла да држава показује свој суверенитет и интегритет и то да нешто добро ради онда када све држи у својим рукама.